Banka shtetërore zvicerane: 1 për qind tarifë me depozitë mbi 500 mijë franga

328
0

Nëse depozita tejkalon 500,000 franga, kursimtarët në bankën shtetërore zvicerane PostFinance AG do të paguajnë një tarifë deri në 1 për qind në të ardhmen për një shumë që tejkalon kufirin e sapokrijuar.

Deri më tani, tarifimi në atë bankë është paguar nga ata me një depozitë prej më shumë se një milion franga, shkruan novac.hr.

Por, sipas Bloomberg, bankat më të vogla në Gjermani dhe Zvicër ende përpiqen të gjejnë përgjigjen ndaj normave negative të interesit të vendosura nga bankat qendrore disa vjet më parë. Prandaj, disa prej tyre njoftuan kohët e fundit strategji të reja: disa prezantuan, disa anuluan dhe disa ndryshime në normën e interesit “ndëshkues” për kursimet.

“Edhe pse praktikisht nuk paguajnë asnjë interes në kursimet, në 12 muajt e fundit kemi marrë më shumë se 3.5 miliardë franga”, tha një zëdhënës i PostFinance AG

Për të ndaluar këtë rrjedhë të fuqishme të parave apo edhe për të inkurajuar konsumatorët për të tërhequr një pjesë të kursimeve, ai tha se ata duhet të shtrëngojnë rregullat.

Meqenëse është një bankë shtetërore që nuk mund të kryejë një politikë të pavarur në huadhënien e parasë, nuk ka shumë opsione në dispozicion për të ulur barrën e normave negative të interesit. Nëse depozitat mbahen në llogari në Bankën Kombëtare Zvicerane, bankat komerciale paguajnë tarifa prej 0.75 për qind.

Në BQE, megjithatë, normat negative të interesit janë 0.4 për qind. Institucionet bankare qendrore synonin kështu të inkurajonin bankat për të rritur miratimin e kredisë, dhe në rastin e Zvicrës, për të parandaluar presionin mbi frangën. /tesheshi.com/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here