BE gjobit pesë banka me 1 miliard euro

43
0

Bashkimi Evropian (BE) ka gjobitur 5 banka me rreth 1 miliardë e 7 milionë euro për pjesëmarrje në kartele.

Komisioni Evropian (KE) njoftoi përfundimin e shqyrtimit të karteleve në lidhje me proceset e bankave JPMorgan, Barclays, Citigroup, RBS dhe MUFG në transaksionet e tregut të këmbimit valutor.

Në deklaratë thuhet se bankat në fjalë, ndajnë mes tyre planet tregtare dhe të dhënat e ndjeshme në lidhje me transaksionet e tregut.

Më tej vihet në dukje se bankat kanë formuar kartele në proceset e kryera në tregjet e këmbimit valutor me njësi të ndryshme si dollar, euro, stërlina. Për këtë arsye ndaj gjithsej 5 bankave është vendosur një gjobë në shumën prej 1 miliardë e 7 milionë euro.

KE ka autoritetin për të monitoruar nëse kompanitë që operojnë në vendet e BE-së janë apo jo në kundërshtim me konkurrencën në sektorët e tyre. Komisioni vendos gjoba të larta për kompanitë nëse gjen një shkelje të konkurrencës ose ligjeve antitrust gjatë këtyre monitorimeve në fjalë.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here