DESHMI PER HISTORINE NGA MAURIZIO MURICCHIO

82
0

Kur filloi kryengritja në Shqipërinë e Mesme, në 1914, në ndihmë të Princ Widit shkuan edhe disa italo-shqiptarë nga Kalabria.
Gjenerali italo-arbëresh Maurizio Murichio, kujtonte: “Njëri nga ata që mori pjesë si luftëtar i thjeshtë, në mbrojtjen e Durrësit, megjithë se nuk e njihte thellë situatën, ishte nga familja e njohur Muzaka. Ishte rreshtuar përkrah të tjerëve nën urdhrat e Thomsonit; por kur e pa se duhej të luftonte kundër të tjerëve shqiptarë, kuptoi gabimin e bërë, dhe pasi qëndroi dy ditë në llogore për të treguar se nuk kishte frikë, u tërhoq nga lufta kundër kryengritësve dhe dorëzoi të gjithë municionin. U bëri të ditur se megjithëse kishte qëndruar në llogore 48 orë, nuk kishte shtirë asnjëherë, duke deklaruar që kishte ardhur për të luftuar kundër armiqve të Shqipërisë, por jo kundër shqiptarëve myslimanë që i konsideronte të barabartë me shqiptarët kristianë”

Maurizio Muricchio, “Ricordi D’ Albania”, P. 35-36.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here