Etiopi, 90 për qind e fëmijëve janë të varfër “shumëdimensional”

48
0

Sipas një raporti të sapolëshuar të Programit të Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP), pavarësisht përmirësimeve të dukshme në nivelet e varfërisë në Etiopi, 90 për qind e fëmijëve nën moshën 10 vjeçare janë të varfër.

Kjo statistikë u theksua në një konferencë për media nga përfaqësuesi i përhershëm i UNDP-së për Etiopinë, Turhan Saleh dhe ekonomisti kombëtar i UNDP-së, Haile Kibret.

Saleh tha se pavarësisht përmirësimeve në nivelet e përgjithshme të varfërisë në Etiopi, fakti që shumë fëmijë mbeten në varfëri të thellë është një arsye serioze për t’u shqetësuar.

“Kemi disa pa punë. Shkalla me të cilën popullsia po rritet është më e shpejtë sesa ritmi në të cilin varfëria po reduktohet”, theksoi Saleh.

Në përgjithësi, Indeksi global i varfërisë shumëdimensionale (MPI) u përmirësua në vitet 2011-2016 në Etiopi, sipas Saleh, kryesisht për shkak të investimeve të duhura të bëra nga qeveria, të tilla si investimet në ujë, kanalizime, arsim dhe shëndetësi.

Ndër të tjera, MPI tregon pabarazitë duke matur nivelet e varfërisë që shihen nga qasja në shëndetësi, arsim, kanalizime, ujë, asete dhe të ardhura.

“Etiopia bëri përmirësimet më të mëdha në ushqyerje, ndjekjen e shkollës, ujin e pijshëm dhe asetet. MPI 2019 përshkruan një pasqyrë të detajuar të varfërisë për 101 vende dhe 1.119 rajone subnacionale që mbulojnë 76 për qind të popullsisë globale, duke kaluar përtej masave të thjeshta të të ardhurave për të parë se si njerëzit çdo ditë përjetojnë varfërinë”, tha UNDP në një njoftim për media.

Sipas MPI-së të vitit 2019, Afrika sub-sahariane dhe Azia Jugore janë zonat më të mëdha me njerëz të varfër shumëdimensional, respektivisht 84,5 për qind e të gjithë njerëzve të varfër shumëdimensional jetojnë në këto dy rajone, por rënia e varfërisë shumëdimensionale ndryshon shumë në vende të ndryshme.

“Në Afrikën sub-sahariane, ajo varion nga 6,3 për qind në Afrikën e Jugut deri në 91,9 për qind në Sudanin e Jugut. Në Azinë Jugore, ajo varion nga 0,8 për qind në Maldive deri në 55,9 për qind në Afganistan”, thekson MPI e vitit 2019.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here