Gjermania kërkon pajtim ndërmjet Kosovës dhe Serbisë

58
0

Ministri i Jashtëm gjerman, Heiko Maas ka pritur të enjten në Berlin homologun e tij nga Kosova, Behgjet Pacollin.

Maas theksoi se rruga që dërgon Kosovën drejt BE-së është vetëm përmes një pajtimi të vërtetë mes Kosovës dhe Serbisl.

“Ne i bëjmë thirrje Kosovës dhe Serbisë që të kthehen në një dialog konstruktiv”, tha Maas.

Zyra e Jashtme Federale në Gjermani shkruan se marrëdhënia mes Kosovës dhe Serbisë ka pësuar kohët e fundit pengesa.

‘’ Për shembull, Serbia ka kundërshtuar hyrjen e vendit fqinj në Interpol, ndërkohë që Kosova ka imponuar një detyrim 100 për qind të importit për produktet serbe. Ne gjithashtu biseduam për faktin se këtu në Gjermani kemi shqetësime se po punojmë me tarifa ndëshkuese”, theksoi Maas pas takimit me Pacollin.

Në të njëjtën kohë, Ministri i Jashtëm i Gjermanisë theksoi mbështetjen për ambiciet e BE-së për Kosovën dhe shtetet fqinje.

“Ne qëndrojmë pranë perspektivës së BE-së për vendet e Ballkanit Perëndimor”, tha Maas.

Sidoqoftë, mbështetja është subjekt i kushteve të qarta. Ndër parakushtet më të rëndësishme për Kosovën janë, për shembull, progresi në luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit, thuhet në komunikatën e tyre.

Tutje Gjermania kërkon pajtim mes Kosovës dhe Serbisë.

‘’Nga standardet e BE-së, Kosova është si shumica e shteteve të tjera të Ballkanit Perëndimor, porn ë një rrugë të gjatë drejt anëtarësimit. . Prandaj, Gjermania ofron mbështetje aktive. Qeveria federale jo vetëm që mbështet projektet për rritje më të madhe ekonomike dhe infrastrukturë më të mirë, por gjithashtu i kushton vëmendje të veçantë një procesi të pajtimit të sinqertë në rajon. Për shembull, në bashkëpunim me partnerët e BE-së, Gjermania po promovon punën e saj rinore për rajonin e Ballkanit Perëndimor, i cili i bashkon të rinjtë në të gjithë kufijtë’’.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here