HEC në Cepo, banorët kundër

96
0

Një HEC i ri që planifikohej të ndërtohej mbi përroin e Rehovës degë e lumit të Kardhiqit në Gjirokastër ka ndeshur në kundërshtinë e banorëve të fshatit Kolonjë, në Cepo.

Sipas tyre, kompania ETT Group Auto shpk. ka marrë në maj të vitit 2017 një miratim paraprak prej Ministrisë së Energjitikës për vazhdimin e proceduarave për HEC Kolonja me kapacitet të instaluar 700 kë.

Kompania u autorizua të studiojë dhe vlerësojë terrenin para investimit dhe në 2018 ajo u përjashtua nga kriteri për VNM të thelluar duke përshpejtuar në këtë mënyrë hapat për fillimin e ndërtimit të HEC Kolonja.

Kompania, sipas banorëve, pretendon se ka realizuar edhe dëgjesën publike, megjithëse nuk është thirrur asnjë takim publik në terren. Banorët janë të shqetësuar për devijimin e një sasie të madhe të ujit të pijshëm dhe atij për vaditje, ndërsa i kanë kërkuar Bashkisë së Gjirokastrës të mos e mbështesë këtë projekt.

Bashkisë së Gjirokastrës i është kërkuar javën e kaluar të shprehet zyrtarisht mbi efektet në territor dhe sipërfaqet që do të shpronësohen prej kësaj vepre, por Zamira Rami, kryetare e bashkisë, thotë se kjo përgjigjje është pezulluar pas urdhrit të Ministrisë së Energjitikës, sipas të cilit pezullohen për t’u rishqyrtuar të gjitha projektet që kanë të bëjnë me HEC-e, projektet e të cilëve nuk kanë filluar të implementohen.

Megjithëse ky vendim duket se përkohësisht e shtyn vendimmarrjen edhe për HEC Kolonja, banorët kanë paralajmëruar protesta. 130 familje të fshatit krah të cilit ishte planifikuar të ndërtohej HEC-i, thanë se nuk kishin dijeni për këtë projekt dhe, sipas tyre, shumë proceduara janë kryer në fshehtësi dhe pa transparencë publike.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here