Këta janë faktorët që ndikojnë në sulmin e zemrës!

75
0

Disa nga faktorët kryesorë që mund të predispozojnë një person për sulme në zemër përfshijnë pirjen e cigareve, presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë, mbipeshën dhe diabetin.

Çdo vit rreth 790 mijë njerëz përjetojnë sulm në zemër ose infarkt miokarid, transmeton Klan Kosova.

Qëndrimi aktual është se meshkujt janë më të rrezikuar nga sulmet në zemër në krahasim me gratë, ndërkohë që rreziku i grave rritet pasi kalojnë menopauzën.

Megjithatë, studiuesit nga Instituti George në Universitetin e Oksfordit në Mbretërinë e Bashkuar kanë kryer një studim që tregon se gratë mund të jenë më të prekur nga faktorë e cekur më lartë kanë rrezik për sulme në zemër më shumë sesa meshkujt.

Hulumtuesit analizuan të dhënat e 471, 998 mijë pjesëmarrësve, nga të cilët 56 për qind ishin gra. Pjesëmarrësit ishin të moshës 40-69 vjeç, dhe ata nuk kishin histori të sëmundjeve kardiovaskulare.

Në rastin e parë, gjetjet e hetuesve nuk ishin të habitshme. Ata konfirmuan se burrat dhe gratë janë në rrezik të lartë të sulmit në zemër nëse pinë duhan, kanë diabet, kanë tension të lartë, ose kanë një indeks masiv të trupit (BMI) mbi 25 vjeç.

Gratë që pinë duhan kishin tre herë rrezik më të lartë të sulmit në zemër sesa gratë që kurrë nuk kishin pirë duhan.

Gratë me presion të lartë të gjakut dhe diabet (të dy tipet 1 dhe 2) gjithashtu kishin një rrezik në rritje.

Megjithatë, rritja e tepërt e rrezikut nuk aplikohej për gratë me BMI të lartë./Kosova Post/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here