Kush ishte Vehbi Sulejman Gavoçi, dijetari kolosal shqiptar që veproi në tokat arabe

Mos i humb

“Gjermania duhet të ndërmarrë hapat e nevojshëm kundër racizmit”

Kryetari i Parlamentit turk, Mustafa Şentop i bëri thirrje Gjermanisë të ndërmarrë hapat e nevojshëm kundër sulmeve terroriste raciste në vend, (AA).

Bota pas 250 milionë vjetësh

Planeti ynë po ndryshon vazhdimisht, dhe prova e veprimtarisë së tij që ne mund ta kuptojmë më qartë janë tërmetet dhe vullkanet. Sipas teorisë së...

Qeveria miraton planin kombëtar për Integrimin europian 2020-2022

Këshilli i Ministrave miratoi në mbledhjen e sotme planin kombëtar për integrimin europian për vitet 2020-2022. Institucioni që do...

Arrestohen 115 persona në mbarë vendin

Kreu i Policisë së Shtetit, Ardi Veliu, ka dhënë detaje nga aksioni i zhvilluar gjatë natës së kaluar, gati në të gjithë...

Ai u lindi në Shkodër në vitin 1923, në vitin 1937 së bashku me familjen e tij emigroi drejt Sirisë. Në vitin 1947 u diplomua në Universitetin “Al Az-har” në Egjipt, shkruan Kosova Post.

Disa nga dijetarët prej të cilëve mori dije Vehbi Sulejman Gavoçi ishin: Muhamed Al Hudr Husejn, Muhamed Zahid Al Keutheri, Muhsin Ebu Dekika, Muhamed Said Ramadan Al Buti, Muhamed Salih Al Furfur,  etj.

Për tre vjet radhazi u caktua si mësues i lëndëve fetare në disa shkolla dhe më pas në fakultetin e sheriatit (jurisprudencës islame) në Universitetin e Damaskut.

Dha mësime feje në disa xhami të Damaskut si në xhaminë e Arnautëve, xhaminë Ash-shemsije etj.

Më pas kreu detyrën si mësues fetar në Riad të Arabisë Saudite dhe më pas në qytetin e Medinës për një periudhë kohore 5-vjeçare. Në vitin 1974 u kthye në Damask, ku iu përkushtua mësimdhënies deri në vitin 1980. Sërish vajti në qytetin e Medinës, ku qëndroi deri në vitin 1985, gjithashtu mësim ka dhënë edhe në Jordani.   Në vitin 2001 u rikthye ne Damask, ku iu përkushtua studentëve të dijes.

Personaliteti i tij dhe cilësitë e tija më të spikatura

I pashëm, i rregullt në veshje, i parfumosur mirë, i kujdesshëm për pamjen e tij. I pajisur me virtytet e larta profetike. Zbatues i edukatës islame në çdo çështje. I thjeshtë dhe modest, i urrente mendjemëdhenjtë. Asnjëherë nuk e konsideronte veten e tij në rangun e dijetarëve islamë, megjithëse ishte i tillë dhe respektoheshte si i tillë. Ishte orator dhe depërtonte shpejt në zemrat e atyre qe e rrethonin. Ishte shumë falës dhe torlerant, nuk lëndonte dikë me fjalë, nuk fliste asnjë fjalë pa e peshuar. Nuk mërzitej përveç se për hir të Zotit dhe nuk kishte smirë ndaj dikujt, nuk merrte ndonjë vendim pa e peshuar mirë nga ana fetare. Bënte shaka brenda kufijve. Përlotej sa herë lexonte Kuran, apo ngjarje nga jeta e të parëve të devotshëm.

— Botimet e tij —

U bë i njohur me botimin e librave në fushën e Fik-hut Hanefi (jurisprudencë islame), në fushën e besimit, të edukatës islame dhe të shkencave kuranore. Librat e tij i përkisnin dy gjuhëve: arabisht dhe shqip. Në shqip botoi 35 tituj, ku 6 prej tyre të përkthyer nga arabishtja. Disa nga titujt e librave të tij janë: Shtyllat e besimit, Parimet islame gjatë adhurimeve sipas medh-hebit Hanefi, seria e librave të Shtyllave të Islamit, etj.

Profesori dhe dijetari i madh shqiptar Vehbi Sulejman Gavoçi dha një kontribut shumë të vyer nëpërmjet dijes së tij për njerëzit dhe për popujt.

Allahu e mëshiroftë dhe na bashkoftë me të në xhennet. Tekstin e pregaditi: Ardit Hoxhllaku

- Reklamë -
- Reklamë -

Të fundit

Si ta ndalojmë Alexa-n që të mos regjistrojë bisedat private

E vetmja mënyrë për të ndaluar regjistrimin e Amazon Alexa në shtëpi është ta ndalni atë. Nëse nuk dëshironi...

Nëse keni njolla të bardha në dhëmbë, patjetër lexojeni këtë tekst!

Nëse keni njolla të bardha në dhëmbë madje përherë – është shenjë për t’u brengosur, thonë stomatologët Fjala është...

Kur jemi duke fjetur mund të mësojmë një gjuhë të huaj, e pohon shkenca

Ndërsa ne nuk mund të punojmë ose gatuajmë saktësisht në të njëjtën kohë, truri ynë është shumë aktiv teksa jemi në gjumë

Kaçamak me kërpudha

Për kafjall, darkë, por bën edhe për drekë… Kurdo që ta përgatitni, këtë ushqim do ta pëlqeni menjëherë! –...

Si të kuptoni nëse dikush ka hapur email-in që i keni dërguar

Për dallim nga mesazhet me tekst, të cilat vijnë me njoftimin kur lexohet mesazhi, të dish nëse një person ka lexuar apo...