MEKË – Projekti i renovimit të Zamzam do të përfundojë para muajt të Ramazanit

181
0

MEKË – Puna në projektin e renovimit të Zamzam do të përfundojë para ardhjes së muajit të shenjtë të Ramazanit, sipas zyrtarëve.

Më shumë se 250 inxhinierë, teknikë dhe punëtorë, të mbështetur nga 11 vinça, punojnë gjatë gjithë kohës për të ndërtuar pesë transite të ujit Zemzem brenda kompleksit të Xhamisë së Madhe, si pjesë e një projekti për rinovimin e burimit historik.

Pjesët do të jenë 8 metra të gjera dhe 120 metra të gjata, tha Shejh Abdul Rahman Al-Sudejs, shefi i Presidencës së Çështjeve të dy xhamive të shenjta.

“Rreth 50 për qind e punës tashmë është përfunduar dhe po ecën mirë”, tha Al-Sudejs për gazetën Al-Madina Arabic pas një vizite në faqen e projektit.

Puna ndalon gjysmë ore para ezanit për çdo namaz dhe rifillon menjëherë pas namazit. Makinat për gërmimin dhe punët me betonim veprojnë në zonë ndërsa kamionë të mëdhenj mbartin mbeturinat nga xhamia.

Projekti, i cili filloi tre muaj e gjysmë më parë, kryhet nën mbikëqyrjen e ngushtë të presidencës dhe do të zgjas edhe për tre muaj e gjysmë para ardhjes së muajit të agjërimit të Ramazanit, kur do të vizitojë një numër të madh të besimtarëve në Mekke për Umre.

Që nga fillimi i projektit, agjencitë e sigurisë kanë parandaluar besimtarët përveç atyre në ihram që të hyjnë në Mataf (rrethim) rreth Qabes së Shenjtë. Vetëm ata që kryejnë Umren që veshin ihram lejohen të kryejnë tavafin në nivelin e tokës, ndërsa besimtarët e tjerë kryejnë tavafin në nivelet e sipërme. Tavafi nuk lejohet në çatinë e xhamisë kur vinçat veprojnë si një masë paraprake sigurie.

Besimtarët gjatë Umres mund të hyjnë në xhami përmes portave 94, 93, 89, 88 dhe 87 ku ata do të drejtohen për të ndjekur një rrugë të re për të arritur mataf.

Projekti Zamzam ka dy pjesë. Pjesa e parë është ndërtimi i pesë tranziteve nga ana lindore e matafit ndërsa pjesa e dytë përfshin sterilizimin e ujit dhe heqjen e betonit dhe grimcave të hekurit nga zona që rrethon burimjn.

“Faza e dytë e projektit synon të pastrojë ujin sa më shumë që të jetë e mundur nga materialet e dëmshme. Gjithashtu do të rrisë rrjedhjen e ujit Zamzam, “i tha Al-Medina një zyrtar i afërt me presidencën.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here