Ballina Shëndetësi Një grua është shëruar nga kanceri i saj i gjirit nga një...

Një grua është shëruar nga kanceri i saj i gjirit nga një trajtim revolucionar!

54
0

Një grua është shëruar nga kanceri i saj i gjirit nga një trajtim revolucionar që përdorte versione supercharged të qelizave të saj të imunitetit për të eliminuar sëmundjen.

Rreth një në tetë gra në SHBA preken nga kanceri i gjirit në një pikë në jetën e tyre. Trajtimet tradicionale duke përfshirë kirurgjinë, kimioterapinë dhe rrezatimin lënë shumë për të dëshiruar.

Por, për herë të parë, kanceri i gjirit të fazës së vonë të një gruaje është zhdukur plotësisht pasi ajo u trajtua në një Institut Kombëtar të Shëndetësisë, ku u realizua imonoterapia e personalizuar, duke ofruar shpresë për madje edhe rastet më të forta të kancerit të gjirit.

Këto ditë, shkalla e mbijetesës për pacientët e kancerit të gjirit në botën e industrializuar është mjaft e shquar: Nëse sëmundja diagnostikohet, ndërsa është ende e kufizuar në gji, ekziston një normë mbijetese prej 99 për qind gjatë pesë viteve të ardhshme.

Ky numër bie në fazat e mëvonshme të kancerit, me vetëm një normë mbijetese prej pesë vitesh 27 për ata që kancerin e gjirit kanë përhapur larg pjesëve të trupave të tyre. Tradicionalisht, pacientët e kancerit të gjirit mund të përmbyten me kimioterapinë ose rrezatimin dhe kanë një operacion për të hequr tumoret e tyre.

Megjithatë, më shumë se 40,000 gra amerikane pritet të humbasin betejat e tyre me këtë sëmundje vetëm këtë vit, duke theksuar nevojën për trajtime të përmirësuara, veçanërisht ato me kancerin e fazës më të fundit.

Tani, një ekip në Institutet Kombëtare të Shëndetit kanë dëshmuar se, të paktën për një pacient të tillë, një trajtim më i mirë dhe më i personalizuar është atje. Udhëhequr nga Dr Steven Rosenberg, hulumtuesit ndryshuan sistemin imunitar të pacientit në mënyrë që të luftojë kancerin e saj në fazën e vonshme.

Teknika që ata përdoren quhet imunoterapia e qelizave T. Sistemi imunitar i njeriut prodhon qeliza T për të luftuar pushtuesit, ose patogjenët, që mund të shkaktojnë infeksione dhe sëmundje. Imunoterapia merr një mostër të pacientëve me qeliza T, gjenetikisht i modifikon ata të jenë makina për gjueti dhe vrasjen e kancerit dhe i vendos ato përsëri në trupin e pacientit.

Kjo ofron dy avantazhe: pacientët tolerojnë mirë qelizat e tyre të imunitetit, që do të thotë se trajtimi mund të vijë me më pak efekte anësore më pak të rënda sesa metoda më të gjera toksike, si kimio. T qelizat e gatuara për imunoterapi gjithashtu zbulojnë dhe sulmojnë tumoret më saktë, duke zvogëluar gjasat që do të ketë gjurmë të sëmundjes pas një kursi trajtimi.

Kanceri i gjirit ka paraqitur disa sfida unike për përdorimin e imunoterapisë, por, çuditërisht, këto lloj trajtimesh kanë punuar më së miri kundër kancerit të gjirit trefishtë, një nga format më të këqia të sëmundjes.

Pacienti i përfshirë në studimin e ri kishte marrë një numër të formave të ndryshme të trajtimit për kancerin e gjirit në fazën e vonshme. Asgjë nuk ishte në gjendje ta pastronte nga të gjitha tumoret e saj metastatike, të cilat ishin shpërndarë nëpër trupin e gruas.

Por pasi Dr Rosenberg dhe kolegët e tij riaktivizuan qelizat e saj të imunitetit dhe i kthyen ato në trupin e saj, sistemi imunitar i zgjerimit shkoi mirë për të punuar kundër kancerit.

Dy vjet pas trajtimit, gruaja është akoma, tepër e lirë nga kanceri./www.dailymail.co.uk/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here