Qyteti francez limiton makinat në 30 km/h, ja alternativat ambientaliste

57
0
TO GO WITH AFP STORY BY ANTOINE AGASSE A picture taken on September 15, 2015 in Grenoble, southeastern France, shows a speed limit sign at 30 km per hour. Grenoble district council will limit car velocity to 30km per hour in and around the city from January 1, 2016, to reduce pollution and risks of accident. AFP PHOTO / JEAN-PERRE CLATOT (Photo by JEAN-PIERRE CLATOT / AFP)

 

Qyteti francez Begles nga e hëna e tutje nuk do të ketë frikë nga shpejtësia e madhe e makinave. Kjo pasi vendosi një kufi shpejtësie prej më së shumti 30 km/h.

Qyteti i cili ka 27,000 banorë, njihet për qetësinë dhe natyrën piktoreske. Autoritetet thanë se e morën këtë vendim për të rritur sigurinë për këmbësorët, për të ndaluar ndotjen e ajrit, zhurmën e makinave dhe për të përmirësuar jetën e banorëve lokal.

Megjithëse efekti është kryesisht ambiental, autoritetet thonë se nuk janë kundër makinave, por megjithatë duan siguri maksimale për banorët.

Zvogëlimi i shpejtësisë së makinave bën që të lirohen më pak gazra të dëmshme në ambient.

Ky imponim gjithashtu bën që banorët, por edhe turistët, të përdorin biçikletë, e cila shkon deri në 40 km/h në një terren të rrafshët, nga një ngasës me përvojë.

Terreni i vështirësuar dhe ngasësit amator të biçikletave çon në mesatarisht 25 km/h. /tesheshi.com/

 

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here