Sa është e vështirë të gjesh punë në Zvicër?

94
0

Të papunët afatgjatë kanë një kohë të vështirë për të gjetur një punë të re, veçanërisht nëse ata janë mbi 50 vjeç.

Rreth 100,000 njerëz në Zvicër janë të papunë dhe nuk kualifikohen për përfitime të papunësisë, kështu që ata marrin ndihma sociale, përcjell albinfo.ch.

Sipas shifrave të sapo publikuara, midis tremujorit të 4-të të vitit 2017 dhe tremujorit të katërt të vitit 2018, numri i të papunëve afatgjatë në Zvicër u rrit me 9,000, shkruan “Swissinfo.ch”.

Shifrat janë të bazuara në ata që kanë qenë të papunë për një vit ose më shumë dhe përfshijnë njerëz që nuk janë të regjistruar në Qendrën e tyre Rajonale të Punësimit RAV, të cilat ofrojnë shërbime të vendosjes.

Përqindja e të papunëve afatgjatë mes të gjithë të papunëve u rrit me 3.4% gjatë vitit të kaluar.

Njerëzit që humbin punën e tyre në përgjithësi marrin deri në 70% të pagave të tyre të mëparshme në përfitime. Për të marrë këto, ata duhet të raportojnë në RAV.

Ekzistojnë gjithashtu organizata private, siç është lidhja e jashtme e Fondacionit Zviceran për Punë dhe Trajnim (SSAW), që ndihmojnë në vendosjen e të papunëve afatgjatë në vende të përshtatshme.

Në vitin 2018, kishte rreth 18,000 të papunë afatgjatë në Zvicër. Nga këto, 48% (rreth 8,600) ishin mbi 50 vjeç, ndërsa 19% ishin mbi 60 vjeç.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here