SA PËRFITUAM NGA RAMAZANI

Mos i humb

Konferenca e Rektorëve kërkon nga Kuvendi, Qeveria dhe opozita të bëhen bashkë si në kohën e pavarësisë

Rektorët e universiteteve publike në Kosovë kanë kërkuar unifikim të partive politike, në pozitë dhe opozitë, për t’u ballafaquar me problemet me...

OFL shënjestron 4 ‘të fortët’ e radhës në Korçë e Kavajë

Operacioni Forca e Ligjit iu ka dërguar formularët për deklarimin e burimeve të pasurisë katër të dënuarve në Korçë e Kavajë.

Goditet banda shqiptare e vjedhjes së skafeve në Greqi

Goditet në Greqi një bandë shqiptarësh që vidhnin skafe. Operacioni i policisë greke u përqendrua në Patra, Agrinjo, Astako dhe Ksiromero Aitiloakarnania.

Shqipëri : Është numri më i lartë i të infektuarve nga covid-19 , janë regjistruar 2 vdekje dhe 117 raste të reja në 24...

Numri i të infektuarve me Covid 19 vijon të rritet në vendin tonë. Sot është regjistruar një rekord i ri, pasi ka...

Falenderimi i takon Allahut dhe salavatet dhe përshëndetjet më të mira qofshin për të dërguarin e Allahut Muhamedin, familjen e tij dhe sahabët e tij.

Muaji i ramazanit ishte muaj i begatë që e kaluam duke shpresuar se e kemi shfrytëzuar në kënaqësinë e Allahut dhe me gjitha begatitë që ka ardhur te ne.

Në fillim, botëkuptimi mbi farzin – obligimi me të cilin Allahu i ka obliguar robërit e Tij, është adhurim – a në çdo adhurim ka dobi për njerëzit:

a) Dobi në këtë botë

b) Dobi në botën tjetër

Agjërimi në muajin e Ramazanit është farz (obligim i prerë) dhe njëkohësisht shtyllë e fesë Islame.

Pse e Allahu e ka obliguar agjërimin në muajin e Ramazanit dhe çfarë dobie kemi ne?

Qëllimi: arritja e devocionit, gjegjësisht ruajtja nga zjarri (xhehenemi).

Kjo në muajin e Ramazanit është arritur me:

– Agjërimi gjatë ditës

– Falje, lutjet gjatë natës

– Lexim të Librit të Allahut – Kuranit Fisnik

– Dhënia e sadakave etj.

Dobitë:

– Me agjërim e arrin shpërblimin e veçantë të Allahut të Madhëruar

Allahi Madhëruar ka thënë në hadith kudsi:

إن الله تعالى يقول : إن الصوم لي و أجزي به

“Allahu I Madhëruar thotë: Agjërimi është për Mua dhe Unë shpërblej me të … .” Muslimi

– Në ditën e Kijametit agjëruesit i bëhet e mundur të hyjë nëpër derën Rejjan

) إن في الجنة بابا يقال له : الريان يدخل منه الصائمون يوم القيامة لا يدخل منه أحد غيرهم يقال : أين الصائمون ؟ فيقومون فيدخلون منه فإذا دخلوا أغلق فلم يدخل منه أحد(

“Në xhenet ka një derë që quhet Rejan, nëpër të do të hynë agjëruesit në ditën e Kijametit, nuk hyn nëpër të askush, pos tyre. Do të thuhet: ku janë agjëruesit? Ata ngriten dhe hynë në të,e kur të hynë, ajo mbyllet dhe nuk hyn më në të askush.” Mutefekun alejhi

– Në ditën e Kijametit do të kënaqet me takimin me Zotin e tij.

Transmeton Muslimi nga Ebu Hurejreja se I dërguari i Allahut salallahu alejhi ve selem ka thënë:

-:”للصائم فرحتان: فرحه حين يفطر، و فرحة حين يلقى ربه”.

“Për agjëruesin ka dy gëzime: gëzim kur bën iftar dhe gëzim kur do ta takojë Zotin e tij.”

Në transmetin tjetër qëndron:

وللصائم فرحتان يفرحهما : إذا أفطر فرح بفطره ، وإذا لقي ربه فرح بصومه

“Për agjëruesin ka dy gëzime me të cilat gëzohet: kur bën iftar, gëzohet me iftarin dhe kur ta takojë Zotin e tij, do të gëzohet me agjërimin e tij.”

Përfitime tjera

· Aspektin fetar

Me agjërimin e muajit të Ramazanit besimtari e ngritë shtyllën e fesë islame.

· Në aspektin shëndetsor

Me agjërim regjenerohen qelizat në trupin e njeriut dhe trupi bëhet më i qëndrueshëm.

· Aspektin social

Me agjërim besimtari solidarizohet me të varfërit.

Ali Shabani

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit

Gjermani janë regjistruar 534 raste të reja me COVID-19 në 24 orët e fundit.

Sipas të dhënave nga autoritetet gjermane, shifra e infektimeve ka kaluar numrin 200 mijë. Ndonëse është në mesin e...

Xhamia e Madhe në Kordobë me vite e hapur vetëm për ritet fetare katolike

Xhamia e Madhe e Kordobës, e ndërtuar nga viti 785 deri në 987, ishte xhamia më e madhe në Spanjë dhe një...

Zëdhënësja e KE: Thelbësore që marrëveshja e 5 qershorit për reformën zgjedhore në Shqipëri të ruhet

Zëdhënësja e Komisionit Europian Ana Pisonero i është bashkuar partnerëve ndërkombëtarë të Shqipërisë që bëjnë thirrje për miratimin dhe zbatimin e marrëveshjes...

Meta: Ka muaj që në veshët e mi kumbon thirrja e 2 marsit “shpërndaje Kuvendin!”

“Kam që në 2 mars që në veshët e mi kumbon thirrja e popullit “shpërndaje Kuvendin!”- kështu u shpreh Presidenti Meta në...

Kosova dhe Serbia vazhdojnë dialogun në Bruksel

Në Bruksel vazhdon sot dialogu midis Kosovës dhe Serbisë për normalizimin e marrëdhënieve. Është ky takimi i parë i...