Shirat e jo shekujt rrëzojnë Murin kinez

127
0

Një pjesë e shkatërruar e Murit kinez pranë pasazhit të famshëm Yanmen në rrethin e Dai, u shemb si pasojë e shirave. Ekspertët kanë paralajmëruar se punimet e rindërtimit në të vërtetë kanë dobësuar themelet e një strukture unike, gjë që e bën murun kinez veçanërisht të prekshëm ndaj erozionit dhe përmbytjeve.

Thuhet se kalimi 500-vjeçar Yanmen ndodhte shekuj me radhë pa asnjë përkujdesje. Kalimi malor është ndërtuar gjatë dinastisë Ming (1368-1644).

Përveç kësaj pjese, një pjesë tjetër e murit u rrëzua, dhe gjithashtu rinovohet.

“Përse ju, njerëzit, (që e riparoni Murin) nuk e merrni seriozisht punën tuaj?”, Përse nuk mund të investoni më shumë energji në riparimin e murit”, ishin disa prej titujve kritikë në median kineze.

Muri është në Listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s prej 31 vjetëshl. Ndërtimi filloi në shekullin e 7 para Krishtit. për t’u mbrojtur nga pushtimet.

Ky është ndërtimi më i madh në botë, 21,000 kilometra e gjatë dhe shtrihet në 15 provinca kineze. /tesheshi.com/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here