Taksa për infrastrukturën mund të paguhet pas marrjes së lejes

Mos i humb

Rama jep lajmin e mirë për pagat 40 mijë lekëshe

Kryeministri Edi Rama nëpërmjet një statusi në Facebook ka bërë me dije se derdhja në llogari e pagave 40 mijë lekëshe ka...

Basha: Kushdo që minon garancitë për standartet zgjedhore nuk do zgjedhje demokratike

Kreu i PD në një status në twitter thekson se “PD dhe Opozita e Bashkuar janë të vendosur për kontributin tonë për...

Samsung rikthehet me tre modele të reja. Ja për çfarë bëhet fjalë

Samsung rikthehet në tregun britanik me tre modele të reja të laptopëve. Samsung ka munguar në tregun e laptopëve në Mbretërinë e...

Zvicër: Frika nga koronavirusi zvogëlon përdorimin e transportit publik

Pandemia e koronavirusti ka bërë që në Zvicër të ndryshojnë mënyrat e lëvizjes, pasi që njerëzit këtu më shumë po lëvizin me...

Tre deputetë të grupit parlamentar socialist kanë depozituar në kuvend një ndryshim në ligjin për ‘sistemin e taksave vendore’. Propozuesit janë kreu i grupit parlamentar socialist Taulant Balla, dhe deputetet Evis Kushi e Klotilda Bushka. Ndryshimi në ligj që ata kërkojnë synon të nxisë legalizimin e pronave duke hequr si kusht ligjor detyrimi, parapagimin e taksës së infrastrukturës për ndërtimet të cilat janë në proces legalizimi.

Aktualisht për të gjithë pallatet dhe banesat e ndërtuara pa leje, ligji për taksat vendore parashikon një taksim prej 0.5% të vlerës së investimit, si taksë për ndikimin në infrastrukturë dhe ky është një kusht që duhet të plotësohet përpara se të lëshohet leja e legalizimit nga autoritetet.

Propozuesit thonë se kjo nuk heq detyrimin e pagimit të kësaj takse, por vetëm kushtëzimin që leja e legalizimit mund jepet vetëm nëse paguhet kjo takse. Nevoja për këtë ndryshim erdhi pasi ishte konstatuar se ky proces po pengonte dhe vononte legalizimet.

Sipas relacionit shpjegues ALUIZNI miratonte lejen e legalizimit dhe pas kësaj njoftonte bashkinë në mënyrë që kjo e fundit të llogariste dhe njoftonte përfituesin e lejes. Bashkia pasi merrte njoftimin llogariste vlerën e detyrimit të përfituesit për taksën e ndikimit në infrastrukturë duke njoftuar më pas subjektin për të kryer pagesën e taksës. Por pasi subjekti kryente pagesën e taksës dorëzonte në Agjencinë Shtetërore të Kadastrës vërtetimin për shlyerje. E gjithë kjo sipas relacionit ka sjellë vonesë të konsiderueshme në miratimin e lejes për shkak të kohëzgjatjes së procedurës dhe si pasojë, mosinteresimin e subjekteve për përfundimin e procesit. Kushtëzimi për të paguar taksën përpara marrjes së lejes u vu në vitin 2018, ndërsa më parë individët mund ta paguanin të shtrirë në kohë, që zgjaste edhe deri në 1 vit. Sipas të dhënave përpara vitit 2018 rreth 80% e qytetarëve që legalizonin pronën e tyre e paguanin taksën e ndikimit në infrastrukturë në një periudhë të shtrirë në kohë çka në ato vite ka sjellë  interesim më të madh të qytetarëve. Ndërsa pas ndryshimeve në ligjin e vitit 2018 interesimi i qytetarëve dhe subjekteve për parapagimin e kësaj takse pësoi një rënie drastike duke ulur në këtë mënyrë numrin e legalizimeve.

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit

Për ne si Lëvizje për Drejtësi është e pa pranushme që dikush të këshilloj ose ta kërcënoj ose shantazhoj ndonjë prej deputeve.

Ne si Lëvizje për Drejtësi dega në kodër të Trimave Prishtinë mendoj se presidenti po kalo kompetencat...

Supë : E pasur dhe e shijshme

Kjo është supë tradicionale italiane, e cila ka prejardhjen që nga koha e vjetër romake Përbërësit:

Si të ulet sheqeri pa ilaçe: Pesë receta nga mjekësia popullore!

Sheqeri i ngritur në organizëm është problem serioz mjekësor, i cili nuk bën të injorohet Sasia e ngritur e...

SA PËRFITUAM NGA RAMAZANI

Falenderimi i takon Allahut dhe salavatet dhe përshëndetjet më të mira qofshin për të dërguarin e Allahut Muhamedin, familjen e tij dhe...

MEDITIME KURANORE – 154

1. Nata e Kadrit dhe vlerat e saj! U përmend nata e Kadrit në suren el Kadër pesë herë, në këto përmendje...