TERGIBI DHE TERHIBI OSE INKURAJIMI DHE FRIKËSIMI

Mos i humb

Moderna: Rezultate optimiste në provat me vaksinën kundër COVID

Kompania Moderna njofton se vaksina a e saj eksperimentale kundër koronavirusit ka rezultuar pa probleme serioze për individët që u vaksinuan dhe...

Kryeministri britanik u bën thirrje qytetarëve t’i kalojnë pushimet brenda vendit

Kryeministri britanik, Boris Johnson, u ka rekomanduar qytetarëve që këtë verë, pushimet t’i kalojnë brenda vendit, dhe të mos udhëtojnë në zona...

Pendarovski: Srebrenica, kujtim i një virusi të rrezikshëm të intolerancës ndaj të ndryshmëve

Presidenti i Maqedonisë së Veriut, Stevo Pendarovski në një video-mesazh në përkujtimin e sotëm me rastin e 25-vjetorit të gjenocidit të Srebrenicës...

Koalicioni opozitar: Çdo lojë e pisët për të ndryshuar në mënyrë të fshehtë dhe të njënashme Kushtetutën

Pas miratimit të në mbledhjen e Këshillit të Legjislacionit dhe Komisionit të Ligjeve, të ndryshimeve të kushtetutes, sipas të cilit në zgjedhjet...

“49. Lajmëroji robërit e Mi (o Muhamed) se, vërtet, Unë jam Falësi i madh, Mëshirëploti,

  1. dhe se dënimi Im është vërtet dënimi i dhembshëm!” (Sureja Hixhër)

Të gjitha tekstet fetare mund të klasifikohen në: frikësuese dhe inkurajuese.

Nëse duam të jetojmë të balancuar, kemi nevojë për të dyjat si për frikësimin ashtu edhe për inkurajimin. Kur gabojmë duhet të frikësohemi nga dënimi i mundshëm i Allahut, mirëpo kur pendohemi apo bëjmë ndonjë vepër të mirë duhet të inkurajohemi dhe të shpresojmë shpërblimin e Allahut.

Në sferën e thirrjes islame, në rrethana të caktuara mund të përdoret njëra metodë nëse vlerësohet si më e dobishme. Mirëpo, të zgjidhet si metodologji konstante është devijim siç patën devijuar sekte të caktuara në të kaluarën.

Fjala është për ‘havarixhët’ të cilët ndërtuan qëndrime duke u bazuar vetëm në tekste frikësuese dhe ‘murxhinjtë’ të cilët ndërtuan qëndrime vetëm mbi tekste inkurajuese duke anashkaluar kështu, secila palë, çdo ajet apo hadith që nuk përkonte me vizionin e tyre të sajuar.

Ehli Suneti përfaqëson mesin e artë, jo vetëm në këtë çështje por në të gjitha dhe për këtë ka shumë shembuj.
Vetë fakti që ekziston xheneti dhe xhehnemi flet për domosdoshmërinë e pranisë së frikës dhe shpresës te besimtari.

Këtë rregull e zbatojmë sa herë që një tekst mund të na rrisë shpresën në dëm të frikës dhe anasjelltas. Në këtë mënyrë sigurojmë të ecurit drejtë, pa anuar djathtas apo majtas, njëjtë sikur dy krahët e shpendit që i mundësojnë atij të mbajë vijën e duhur.

Hoxhë Agim Bekiri / albislam/

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit

Gjermani janë regjistruar 534 raste të reja me COVID-19 në 24 orët e fundit.

Sipas të dhënave nga autoritetet gjermane, shifra e infektimeve ka kaluar numrin 200 mijë. Ndonëse është në mesin e...

Xhamia e Madhe në Kordobë me vite e hapur vetëm për ritet fetare katolike

Xhamia e Madhe e Kordobës, e ndërtuar nga viti 785 deri në 987, ishte xhamia më e madhe në Spanjë dhe një...

Zëdhënësja e KE: Thelbësore që marrëveshja e 5 qershorit për reformën zgjedhore në Shqipëri të ruhet

Zëdhënësja e Komisionit Europian Ana Pisonero i është bashkuar partnerëve ndërkombëtarë të Shqipërisë që bëjnë thirrje për miratimin dhe zbatimin e marrëveshjes...

Meta: Ka muaj që në veshët e mi kumbon thirrja e 2 marsit “shpërndaje Kuvendin!”

“Kam që në 2 mars që në veshët e mi kumbon thirrja e popullit “shpërndaje Kuvendin!”- kështu u shpreh Presidenti Meta në...

Kosova dhe Serbia vazhdojnë dialogun në Bruksel

Në Bruksel vazhdon sot dialogu midis Kosovës dhe Serbisë për normalizimin e marrëdhënieve. Është ky takimi i parë i...