Vjen lajmi i rëndësishëm për liberalizimin e vizave

238
0
Close-up page of passport with Schengen visa

 

Komisioni për Marrëdhënie me Jashtë i Parlamentit Europian ka miratuar të mërkurën rezolutën për përparimin e vendeve të Ballkanit drejt anëtarësimit në Bashkimin Europian, bën të ditur REL. Në pjesën ku flitet për Kosovën, deputetët e Parlamentit Europian ngrenë shqetësimet e thella për përhapjen e korrupsionit, ndërhyrjen në gjyqësor si dhe elementet e shtetit të kapur.

“Për ta sjellë Kosovën më afër BE-së, liberalizimi i vizave është jetik. Deputetët e PE-së, mirëpresin konfirmimin e Komisionit Europian se standardet për vizat janë përmbushur. Kjo vjen me gjithë shqetësimet kritike rreth sistemit të financuar dobët të sistemit gjyqësor, përhapjes së korrupsionit, elementeve të shtetit të kapur, të cilat duhet të adresohen përtej përparimit në përmbushjen e kritereve për vizat” thuhet në rezolutë.

Deputetët e Parlamentit Europian mirëpresin legjislacionin e miratuar lidhur me agjendën evropiane të reformave, por shprehin shqetësim për mungesën e konsensusit ndërpartiak dhe polarizimin e vazhdueshëm politik në Kosovë, i cili vazhdon të ndikojë negativisht në rrugën e reformës së qëndrueshme.

Rezoluta merr parasysh që pesë shtete anëtare të BE-së nuk e kanë njohur ende Kosovën dhe i fton ata ta bëjnë këtë, pasi kjo do të lehtësonte marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë fqinje.

Teksti u miratua me 42 vota për 10 kundër dhe gjashtë tjera abstenime.

Lidhur me këtë rezolutë, ka reaguar përmes një komunikate për media, Instituti i Kosovës për Politika Europiane, i cili fton institucionet që urgjentisht të adresojnë gjetjet e kësaj rezolute./Kosova Post/

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here