YouTube, një rrjet ku toka paraqitet si planet i rrafshët

155
0

Algoritmi i rekomandimeve të videove në YouTube i bllokon njerëzit në flluska filtri që i bindin se planeti është një disk dhe jo një sferë, zbulon një studim.

Si mund ta bindni veten se Toka është e rrafshët? Duke shkuar në YouTube, theksojnë shkencëtarët që kanë studiuar këtë çështje. Asheley Landrum dhe ekipi i tij i Texas Tech University në Lubbock, kanë ndjekur 30 “rrafshistë” gjatë dy tubimeve më të rëndësishme të komunitetit, dy konferenca botërore të organizuara në Shtetet e Bashkuara në vitin 2017 dhe 2018.

Intervistat që u bënë me ta ishin të destinuara për të gjetur ata që kanë çuar të pranojnë se Toka nuk është një planet paksa sferik, por një disk i rrafshët në Polin e Veriut dhe në të cilin Antarktida është një pengesë akulli, që pengon që uji të bjerë në zbrazët. Një konspiracion i madh u zbulua nga NASA, Illuminati ose Kombet e Bashkuara – flamuri i të cilit do të përfaqësonte Tokën e rrafshët.

Nga 30 të anketuarit, 29 kanë thënë se e kanë marr hapin në dy vjetët e mëparshëm, në dritën e videove të postuara në YouTube. I 30-ti ka thënë se është informuar nga fëmijët e tij, të cilët personalisht ishin informuar nga platforma video e Google. Këto rezultate, të raportuara nga “Guardian”, ishin subjekt i një prezantimi me gojë gjatë kongresit në Shoqatën amerikane për avancimin e shkencës në Uashington, fundjavën e kaluar.

Të gjithë duket se kanë ndjekur të njëjtën rrugë. Së pari, shikoni videot e konspiracionit duke ofruar të vërteta alternative në lidhje me ngjarjet e 11 shtatorit 2001 apo faktin se eksplorimi i Hënës do të jetë një maskaradë e organizuar nga NASA. Mëtutje? Është algoritmi i YouTube që bëri pjesën tjetër, duke sugjeruar videon në “platosferë”.

Disa thanë se fillimisht ishin të lidhur në grep për të hedhur poshtë këto teori, por përfunduan duke u joshur nga argumentet Disa video në mesin e më të njohurave, të tilla si “200 Proofs Earth is Not a Spinning Ball” kombinojnë pasazhe biblike, komplote dhe dyshime si fakte shkencore. Kjo përzierje e zhanreve blurs tracks duket veçanërisht bindëse në sytë e disa njerëzve, thotë Asheley Landrum në Guardian.

Pa hedhur gurë në Google, studiuesi beson se gjiganti i uebit mund të ndryshojë algoritmet e veta për të nxjerrë në pah videot më të sinqerta. Ata janë bërë kështu që “është e lehtë të bllokohen në një flluskë të filtrave, veçanërisht për njerëzit e ndjeshëm ndaj këtij lloji të fjalës”. Një tjetër opsion është të luash ndeshjen e YouTube duke postuar video më të ndershme. “I vetmi mjet për të luftuar keqinformimin është ta mbytësh me informacion më të mirë”, përfundon ajo.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here