Zimbabve, zv/presidenti largon nga puna 16.000 infermiere

15384
0

 

 

 

Qeveria e Zimbabve mbrëmë largoi nga puna të paktën 16,000 infermiere të cilat dolën në grevë për të kërkuar pagesën e pagave të papaguara.

Zëvendëspresidenti i Zimbabve, Constantino Chiwenga, deklaroi për median pro-qeveritare ZBC se vendet e lira do të plotësonte me infermieret e papunë.

Chiwenga solli vendimin për largimin e mijëra grevisteve në bazë të kompetencave që zëvendëspresidenti i Zimbabve ka në sektorin e shërbimeve publike të qeverisë.

Ai pretendon se qeveria e Zimbabve më parë i kishte dhënë Ministrisë së Shëndetësisë 17.1 milionë dollarë për shlyerjen e pagave të papaguara të stafit mjekësor duke plotësuar kështu kërkesat e tyre. Grevistet i akuzoi për sjellje të papërgjegjshme dhe se veprojnë me motive politike.

Chiwenga tha se autoritetet kanë filluar tashmë procesin e rekrutimit të personelit të ri mjekësor dhe nëse është nevoja do të kthehen në punë edhe ato infermiere që kanë dalë në pension.

Përfaqësuesi i sindikatës së stafit mjekësor, Enock Dongo, tha se lajmin për largimin e ka mësuar nga mediat dhe se i konsideron të pavlefshme, sepse askush zyrtarisht nuk i ka njoftuar.

Paga mesatare e infermierëve në Zimbabve është 284 dollarë. Personeli mjekësor hyri në grevë duke kërkuar që qeveria të paguajë borxhet dhe të rrisë pagat.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here