Zvicra kërkon pilotë për aeroplanë luftarakë

152
0

Më 25 janar 2019, pesë kandidatët e kërkuar i dërguan Zyrës Federale për Armatim (Armasuisse) ofertat e tyre për avionin e ardhshëm luftarak. Dorëzimi i ofertave shënon fillimin e fazës së analizës dhe testimit.

Më 25 janar 2019, bazuar në kërkesat e nxjerra nga DDPS të 23 marsit 2018, pesë kandidatë i kanë dërguar në Armasuisse ofertat e tyre relative për avion tjetër luftarak.

Ofertat kanë të bëjnë me avionët e mëposhtëm: Eurofighter (Airbus, Gjermani), F/A-18 Super Hornet (Boeing, SHBA), Rafale (Dassault, Francë), F-35A (Lockheed Martin, SHBA) dhe Gripen E (Saab, Suedi).

Dorëzimi i këtyre ofertave të para shënon fillimin e fazës së analizës dhe testimit. Nga shkurti deri në mars 2019, specialistët nga Armasuisse dhe Forcat Ajrore do të testojnë avionin në simulatorët përkatës. Këto aktivitete do të zhvillohen në kandidatët dhe do të zhvillohen së bashku me auditimet e mbështetjes së produktit. Gjatë këtyre kontrolleve, forcat ajrore të vendeve prodhuese do të paraqesin operimin dhe mirëmbajtjen e avionit dhe kursin e trajnimit. Ata do të ndiqen nga analiza e përgjigjeve në pyetësorin që prodhuesit duhet ta plotësojnë në ofertat e tyre të para.

Në të njëjtën kohë, midis prillit dhe korrikut 2019, avionët luftarakë do t’u nënshtrohen testeve të fluturimit dhe terrenit në Payerne. Personat e interesuar mund t`i vizitojnë aeroplanët në Payerne: Ditët e vizitave në vëmendjen e mediave dhe vëzhguesve janë dhënë në regjistrimin për çdo model të avionit. Të gjitha informatat në lidhje me ditët e vizitës do të jenë në dispozicion në fillim të prillit 2019, në faqen e internetit të DDPS-së.

Për secilin kandidat, Armasuisse, në bashkëpunim me Shtabin e përgjithshëm të ushtrisë, forcave ajrore, logjistikës bazë të forcave dhe komandës bazë për mbështetje, mblidhen njohuri në raportet e specializuara nga faza e analizës dhe testimit.

Këto raporte të specializuara do të formojnë bazën për krahasimin sistematik dhe gjithëpërfshirës të kandidatëve që do të realizohet në gjysmën e dytë të vitit 2020. Ato do të përdoren gjithashtu për të përcaktuar për çdo model të avionëve, madhësinë e nevojshme të flotës.

Mbi këtë bazë, sipas orarit aktual, Armasuisse do të përgatisë një thirrje të dytë për oferta, të cilat do t’u dërgohen kandidatëve. Nga njohuritë e fituara me ofertën e dytë, Armasuisse do t`i krahasojë kandidatët në bazë të raporteve të specializuara dhe të përcaktojë dobinë e përgjithshme për secilin kandidat, informon Albinfo.ch. Pastaj do të zhvillohet raporti i vlerësimit që krahason shfrytëzimin e përgjithshëm me kostot e blerjes dhe përdorimit për një periudhë prej 30 vjetësh. Këshilli Federal do të vendosë për modelin e zgjedhur.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here