Aleanca e qendrës së djathtë fiton zgjedhjet e parakohshme parlamentare

Mos i humb

Aleanca pro perëndimore e qendrës së djathtë Gerb-SDS ka dalë si fituesja e qartë e zgjedhjeve të parakohshme parlamentare të Bullgarisë të dielën, sipas parashikimeve fillestare.

Votimi, zgjedhjet e gjashta parlamentare të Bullgarisë në pak më shumë se tre vjet, u zhvilluan paralelisht me zgjedhjet e Parlamentit Evropian.

Aleanca e qendrës së djathtë Gerb-SDS e ish-kryeministrit Bojko Borisov, e cila ishte në pushtet deri në mars, parashikohej të merrte midis 23,5% dhe 25,2% të votave, sipas të dhënave nga institutet e kërkimit të opinionit të publikuara dje.

Lëvizja për të Drejtat dhe Liritë (DPS), që përfaqëson tradicionalisht pakicën turke të Bullgarisë, çuditërisht dukej se do të vinte e dyta me 16% dhe 17,6% të votave.

Si blloku liberal-konservator PP-DB, i cili qeverisi në një koalicion me Gerb-SDS deri në mars, ashtu edhe partia pro-ruse, skeptike ndaj BE-së ”Vazrazhdane” (”Rilindja”) kishin një shans për të dalë e treta me rreth 14% secila.

Për shkak të rënies masive të votave, bashkëkryetari i PP-së liberale, Kiril Petkov, shkroi në Facebook se ata tani do të ishin një parti “e fortë opozitare”.

Analistët politikë presin vështirësi në formimin e një qeverie duke pasur parasysh pamjen e fragmentuar të parlamentit që po shfaqet.

Sipas anketuesve, pjesëmarrja e votuesve në zgjedhjet e parakohshme parlamentare ishte mjaft e ulët, në rreth 30%.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit