Kur duhet të hamë darkë në mënyrë që të mos shtojmë në peshë

Mos i humb

Mënyra se si ushqehemi, cilësia, sasia e ushqimit që konsumojmë dhe orët kur marrim vaktet ndikojnë ndjeshëm në shëndetin dhe peshën e trupit. Një studim tregoi se si ngrënia e darkës në kohën e gabuar përkeqëson rezistencën ndaj glukozës dhe zvogëlon sasinë e yndyrës së djegur.

Efektet e vakteve të mbrëmjes ndryshojnë shumë nga personi në person dhe varen nga ora e zakonshme e gjumit, gjë që sugjeron se disa njerëz mund të jenë më të prekshëm se të tjerët.  “Nëse efektet metabolike që kemi vërejtur me një vakt bëhen kronike, vaktet e mbrëmjes mund të çojnë në pasoja të tilla si diabeti ose mbipesha“, shpjegon autori i studimit, Dr. Jonathan June.

Studimi përfshiu 20 persona të shëndetshëm (10 burra dhe 10 gra) për të përcaktuar efektet e ngrënies së darkës vonë pas orës 22:00 në krahasim me orën 18:00. Studiuesit arritën në përfundimin se nivelet e sheqerit në gjak ishin më të larta dhe sasia e yndyrës ishte më e ulët në rastin e darkës, edhe kur të njëjtat ushqime konsumoheshin në të dyja rastet.

“Mesatarisht, niveli i sipërm i glukozës pas darkës ishte pothuajse 18% më i lartë dhe sasia e yndyrës së djegur brenda natës u zvogëlua me 10% krahasuar me konsumimin e një vakti të pasdites së fundit për ditën.“, thuhet në studim. 

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit