Gjeneva, e pasur dhe me kujdes të shkëlqyeshëm shëndetësor, si u bë kaq keq

Mos i humb

Të hënën, më 3 gusht, numri i infeksioneve të reja për 100,000 banorë në Gjenevë kaloi shifrën 100, duke arritur në 103 në 100,000 për 14 ditët e fundit.

Shifra është mbi klasifikimin e ‘rrezikut të lartë’ të qeverisë Zvicerane prej 60 në 100,000 – që do të thotë se nëse Gjeneva do të ishte një vend më vete, banorët do të detyroheshin të karantinohen kur të hyjnë në pjesën tjetër të Zvicrës.

Belgjika ka ndaluar udhëtimin në dhe nga Gjeneva, së bashku me Valais dhe Vaud, si rezultat i rritjes së infeksioneve.

Nicola Low, epidemiolog në Universitetin e Bernës, i tha medias zvicerane 20 Minuta se “shifrat e infeksionit i referohen një vendi të tërë. Mesatarisht, ato janë më të ulëta në Zvicër sesa në vendet në listën e karantinave. ”

“Gjeneva është aktualisht një pikë e nxehtë. Nëse Gjeneva do të ishte një vend, FOPH do të duhet ta vendosë atë në listën e karantinës”.

Në njërën prej rajoneve më të pasura të Evropës me kujdes të shkëlqyeshëm shëndetësor – për të mos përmendur selinë e Organizatës Botërore të Shëndetësisë – si u bë kaq keq?

“Dendësia e popullsisë, aeroporti dhe kufiri me Francën”

Siç u shpjegua Low për 20 Minute “kantoni shtrihet në kufirin me Francën, është veçanërisht i populluar dhe ka një aeroport.”

Megjithëse Gjeneva ka vetëm popullsinë e gjashtë më të madhe të çdo kantoni zviceran, pas qytetit të Bazelit ajo është dendësia e dytë nga të gjitha kantonet e Zvicrës.

Ndërsa nuk dihet gjithçka për virusin dhe si përhapet, zonat urbane në të gjithë globin kanë qenë veçanërisht të ndjeshëm ndaj infeksioneve të reja.

Megjithëse trafiku i pasagjerëve ka rënë ndjeshëm që nga fillimi i krizës, Aeroporti i Gjenevës mbetet aeroporti i dytë më i ngarkuar i Zvicrës, duke shërbyer si në perëndim të vendit ashtu edhe në pjesë të Francës.

Dhe megjithëse kufiri ishte i mbyllur në lartësinë e pandemisë, ai u la i hapur punëtorëve ndërkufitar – shumë prej të cilëve punojnë në Gjenevë.

Në vitin 2019, rreth 325,000 njerëz kaluan kufirin në Zvicër çdo ditë për të punuar – 177,000 nga Franca, 76,000 nga Italia dhe 60,000 nga Gjermania.

Si po reagon Gjeneva?

Gjeneva tani ka disa nga masat më të rrepta të koronavirusit që shihen kudo në Zvicër.

Maska kërkohen në shërbim, në dyqane dhe në transport publik, ndërsa klubet e natës janë mbyllur që nga e premtja.

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit