Teleskopi Hapësinor zbulon 6 galaktika gjigande me madhësinë e Rrugës së Qumështit

Mos i humb

Teleskopi Hapësinor James Webb zbuloi gjashtë galaktika gjigande, secila përafërsisht me madhësinë e Rrugës së Qumështit, që u formuan me një ritëm çuditërisht të shpejtë, duke marrë formë vetëm 500 milionë vjet pas Big Bengut.

Teleskopi Hapësinor James Webb ka zbuluar një grup galaktikash nga agimi i universit që janë aq masive sa nuk duhet të ekzistojnë.

Gjashtë galaktikat gjigante, të cilat përmbajnë pothuajse po aq yje sa Rruga e Qumështit, pavarësisht se u formuan vetëm 500 deri në 700 milionë vjet pas Big Bengut, janë konsideruar “të shkëputur nga universi” nga ekipi i astronomëve që i vunë re.

Kjo sepse, nëse ato janë reale, zbulimi vë në pikëpyetje të gjithë kuptimin tonë të formimit të galaktikave.

“Ju thjesht nuk prisni që universi i hershëm të jetë në gjendje të organizohet kaq shpejt. Këto galaktika nuk duhet të kishin pasur kohë të formoheshin”, tha në një deklaratë bashkëautorja Erica Nelson, një asistent profesor i astrofizikës në Universitetin e Kolorados Boulder dhe një nga studiuesit që bëri zbulimin.

Shkencëtarët nuk e dinë saktësisht se kur grupet e para të yjeve filluan të bashkohen në fillimet e galaktikave që shohim sot, por kozmologët më parë vlerësuan se procesi filloi ngadalë të merrte formë brenda disa qindra milionë viteve të para pas Big Bengut.

Teoritë e pranuara aktualisht sugjerojnë se 1 deri në 2 miliardë vjet në jetën e universit, këto protogalaktika të hershme arritën në adoleshencë, duke u formuar në galaktika që filluan të gllabërojnë njëra-tjetrën për t’u bërë të tilla si e jona.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit