Ballina Shëndetësi Ja kur duhet ta pini kafen e mëngjesit

Ja kur duhet ta pini kafen e mëngjesit

58
0

 

 

Nga ora 9:30 deri më 11:30 të mëngjesit është periudha më e mirë për të pirë kafen, sipas shkencëtarëve. Rreth orës 8–9 të mëngjesit, kur sapo zgjohemi nga drita e parë që shohim, niveli i kortizolit në gjak arrin kulmin.

Ky është momenti ku jemi më të zgjuar se kurrë dhe të konsumosh kafe në atë orë rrezikon të bëhesh i varur ndaj kafes.

Më e mirë për shëndetin, do të ishte po ta konsumonit atë përgjatë orarit 9:30 – 11:30 kur niveli i këtij hormoni ulet fiziologjikisht, për t’u përgatitur për kulmin e radhës (që vjen mes orës 12:00 dhe 13:00).

Nëse e keni të vështirë të ngriheni para orarit ideal, përpiquni të ekspozoheni në sa më shumë dritë natyrore të jetë e mundur.

Ritmi ynë kardiak, kompleksi i brendshëm që e mban organizmin tonë të sinkronizuar me ritmet natyrale, rregullohet nga grupe neuronesh të specializuara për këtë punë.

Këto qeliza nervore kontrollojnë funksionet themelore të gjumit dhe të zgjimit.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here