Më e lirë dhe më e lehtë për t’u ruajtur, vaksina e Universitetit të Oksfordit 70% mbrojtje nga Covid-19, ja çfarë treguan provat

Mos i humb

Vaksina e koronavirusit e zhvilluar nga Universiteti i Oksfordit ndalon me 70% infektimin nga Covid, treguan provat e fundit. Është një triumf dhe një zhgënjim pasi vaksinat nga Pfizer dhe Moderna treguan 95% mbrojtje.

Sidoqoftë, vaksina e Oksford është shumë më e lirë dhe është më e lehtë për t’u ruajtur dhe për të arritur në çdo cep të botës sesa dy të tjerat. Pra, ajo do të luajë një rol të rëndësishëm në trajtimin e pandemisë, nëse miratohet nga rregullatorët.

Ekzistojnë gjithashtu të dhëna intriguese që sugjerojnë se përsosja e dozës mund të rrisë mbrojtjen deri në 90%. Studiuesit e Oksfordit kanë kryer procesin që normalisht do një dekadë për një vaksinë në rreth 10 muaj.

“Njoftimi sot na çon një hap më afër kohës kur mund të përdorim vaksinat për t’i dhënë fund shkatërrimit të shkaktuar nga [virusi]”, tha arkitektja e vaksinës Prof. Sarah Gilbert.
Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar ka porositur paraprakisht 100 milion doza të vaksinës së Oksfordit, mjaftueshëm për të imunizuar 50 milionë njerëz.
Sekretari i Shëndetësisë Matt Hancock tha për “Mëngjesi në BBC”
do të ishim “diçka më afër normales” deri në verë, por “derisa të mund ta bëjmë atë vaksinë të mbaruar, të gjithë duhet të kujdesemi për njëri-tjetrin”.

Çfarë treguan provat?
Më shumë se 20,000 vullnetarë u përfshinë në prova, gjysma në Mbretërinë e Bashkuar, pjesa tjetër në Brazil.
Pati 30 raste të Covid në njerëz që kishin marrë dy doza të vaksinës dhe 101 raste në njerëz që morën vetëm një injeksion.

Studiuesit thanë se funksionon në 70% të mbrojtjes.
Kur vullnetarëve u dhanë dy doza “të larta” mbrojtja ishte 62%, por kjo u rrit në 90% kur njerëzve iu dha një dozë “e ulët” e ndjekur nga një e lartë. Nuk është e qartë pse ekziston një ndryshim.

“Ne jemi vërtet të kënaqur me këto rezultate”, tha Prof. Andrew Pollard, drejtuesi kryesor i provave për BBC.
Ai tha se të dhënat e efektivitetit 90% ishin “intriguese” dhe do të thoshin se “ne do të kishim shumë më shumë doza për të shpërndarë”.
Kishte gjithashtu nivele më të ulëta të infeksionit asimptomatik në grupin e ulët të ndjekur nga doza të larta që “do të thotë që ne mund të jemi në gjendje të ndalojmë virusin në gjurmët e tij”, tha Prof Pollard.

Në Mbretërinë e Bashkuar ka katër milion doza të gatshme, me 96 milionë të tjera që do të dorëzohen.
Por asgjë nuk mund të ndodhë derisa vaksina të miratohet nga rregullatorët të cilët do të vlerësojnë sigurinë, efektivitetin e vaksinës dhe që ajo të prodhohet me standarde të larta. Ky proces do të ndodhë në javët e ardhshme.
Sidoqoftë, Mbretëria e Bashkuar është e gatshme të shtyp butonin ‘shko’ në një fushatë të paparë të imunizimit masiv me programet vjetore të gripit ose të vaksinimit të fëmijëve.

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit