Pse duhet t’i lini fëmijët të ecin zbathur?

Mos i humb

Këpucët bllokojnë receptorët në këmbë përgjegjës për zhvillimin e rrugëve dhe lidhjeve të fuqishme neurologjike. Prindërit shpesh vënë këpucët e tyre në këpucë sapo të mësojnë të ecin, madje edhe para se ta bëjnë këtë.

Këpucë nuk lejojnë dërgimin e mesazheve të rëndësishme nga mjedisi në tru dhe në këtë mënyrë pengojnë zhvillimin e saj, thotë Dr. Kacie Flegal,.

Ai shton se foshnjat përdorin pesë shqisat bazë – prekje, shije, vizion, dëgjim dhe erë, që dërgojnë reagime nga mjedisi në trurin e tyre dhe ndihmojnë në zhvillimin e sistemit nervor.

Proprioception na jep mundësinë për të kuptuar lëvizjen dhe pozicionin e trupit në hapësirë, ndërsa sistemi vestibular është përgjegjës për bilancin dhe koordinimin. Zhvillimi i të dy këtyre sensorëve mbështetet shumë në inputin ndijor që marrim përmes gungave të këmbëve, sidomos gjatë fëmijërisë dhe rritjes.

Kur përfundimet nervore në këmbë (proprioceptorët) aktivizojnë duke shtypur dhe lëvizur, ata dërgojnë sinjale në tru duke thënë se trupi është i orientuar.

Doktori këshillon prindërit të kalojnë sa më shumë momente zbathur me fëmijët e tyre në terrene të ndryshme – tokë, bari, shkëmbinj, rërë, gjethe të lagështa …

“Kjo do t’u mundësojë atyre të sigurojnë një platformë të madhe për zhvillimin e qendrave të trurit më të lartë, përgjegjës për kontrollin emocional, zgjidhjen e problemeve, fjalën, aftësitë sociale dhe vetëbesimin”, thotë Dr. Flegal./Kosova Post/

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit