Si truri përpunon gjuhën e shenjave

Mos i humb

Aftësia për të folur është një nga karakteristikat thelbësore që i dallon njerëzit nga kafshët. Shumë njerëz ndoshta do të barazojnë intuitivisht fjalën dhe gjuhën. Sidoqoftë, hulumtimi i shkencës njohëse mbi gjuhët e shenjave që nga vitet 1960 paraqet një pamje tjetër: Sot është e qartë, gjuhët e shenjave janë gjuhë plotësisht autonome dhe kanë një organizim kompleks në disa nivele gjuhësore si gramatika dhe kuptimi. Studimet e mëparshme mbi përpunimin e gjuhës së shenjave në trurin e njeriut kishin gjetur tashmë disa ngjashmëri dhe gjithashtu ndryshime midis gjuhëve të shenjave dhe gjuhëve të folura. Deri më tani, megjithatë, ka qenë e vështirë të merret një pasqyrë e qëndrueshme se si të dy format e gjuhës përpunohen në tru.

Studiuesit në MPI CBS dëshironin të dinin se cilat rajone të trurit janë të përfshira në të vërtetë në përpunimin e gjuhës së shenjave në studime të ndryshme dhe sa i madh është mbivendosja me rajonet e trurit që njerëzit që dëgjojnë përdorin për përpunimin e gjuhës së folur. Në një mini-studim të botuar së fundmi në revistën Human Brain Mapping, ata bashkuan të dhëna nga eksperimentet e përpunimit të gjuhës së shenjave të kryera në të gjithë botën.

“Një mini-studim na jep mundësinë për të marrë një pamje të përgjithshme të bazës nervore të gjuhës së shenjave. Pra, për herë të parë, ne ishim në gjendje të identifikonim statistikisht dhe me forcë rajonet e trurit që ishin të përfshirë në përpunimin e gjuhës së shenjave në të gjitha studimet”, shpjegon Emiliano Zaccarella, autori i fundit i punimit dhe udhëheqësi i grupit në Departamentin e Neuropsikologjisë në MPI CBS.

Studiuesit zbuluan se veçanërisht e ashtuquajtura zona në trurin ballor të hemisferës së majtë është një nga rajonet që ishte përfshirë në përpunimin e gjuhës së shenjave në pothuajse çdo studim të vlerësuar. Prej kohësh dihet se ky rajon i trurit luan një rol qendror në gjuhën e folur, ku përdoret për gramatikë dhe kuptim. Në mënyrë që të klasifikojnë më mirë rezultatet e tyre nga mini-studimi aktual, shkencëtarët krahasuan gjetjet e tyre me një bazë të dhënash që përmban disa mijë studime me skanime të trurit.

Studiuesit me bazë në Leipzig ishin vërtet në gjendje të konfirmojnë se ekziston një mbivendosje midis gjuhës së folur dhe asaj të njohur si zona e rajonit të anës së majtë të trurit. Kjo do të thotë që lëvizjet e duarve, fytyrës dhe trupit nga të cilat përbëhen shenjat në parim perceptohen në mënyrë të ngjashme nga njerëzit e shurdhër dhe dëgjues

Rezultatet demonstrojnë se zona e rajonit të anës së majtë të trurit është një nyje qendrore në rrjetin gjuhësor të trurit të njeriut. Në varësi të faktit nëse njerëzit e përdorin gjuhën në formën e shenjave, tingujve ose shkrimit, ajo funksionon së bashku me rrjetet e tjera.

“Truri është i specializuar në gjuhë në vetvete, jo në të folur”, shpjegon Patrick C. Trettenbrein, autori i parë i botimit dhe student i doktoratës në MPI CBS. Në një studim vijues, ekipi hulumtues tani synon të zbulojë nëse pjesët e ndryshme të zonës së anës së majtë janë gjithashtu të specializuara ose në kuptimin ose në gramatikën e gjuhës së shenjave tek njerëzit e shurdhër, të ngjashme me njerëzit që dëgjojnë.

- ISLAMSHOP.CH -
- ISLAMSHOP.CH -

Të fundit