Zbulim i madh i studiuesve/ Ja ilaçi që pritet të ndalojë përgjithmonë transmetimin e covid

Mos i humb

Një zbulim jashtëzakonisht i rëndësishëm, i cili duket se do të ndryshojë mënyrën e trajtimit të Covid-19, vjen nga Italia fqinje. Tre shkencëtarë të dalluar, njëri nga Instituti Italian i Teknologjisë (IIT), i dyti nga Universiteti i Milanos dhe i treti nga Instituti “SSSA” i Pizës, gjetën një mënyrë për të bllokuar hyrjen e koronavirusit, por edhe mutacionet e tij, në qelizën njerëzore.

Sipas studiuesit italian të “IT”, Angelo Retziani, i cili foli ekskluzivisht për Zougla.gr dhe gazetarin Christos Mazanis: “Pas këtij zbulimi hapet rruga për zhvillimin e një ilaçi shumë të ndryshëm që mund të ndalojë transmetimin dhe për rrjedhojë, shfaqja e koronavirusit te njerëzit”.

Rezultatet e para të studimit janë publikuar tashmë në revistën “Pharmacological Research”. Studimi është tërësisht italian dhe, sipas studiuesit italian në Departamentin e Farmakologjisë të “IT”, ka nisur që në bllokimin e parë.

Studimi përfshiu gjithashtu profesorin e Farmakologjisë në Universitetin e Milanos Paolo Ciana, profesorin e anesteziologjisë Vicenzo Lionetti nga Instituti Scuola Superiore Sant’Anna në Piza dhe studiues nga Instituti Italian i Gjenetikës Molekulare.

“Së bashku me kolegët tanë shkencëtarë kemi ideuar një qasje jashtëzakonisht inovative në krahasim me çdo trajtim tjetër që po bëhet aktualisht, megjithëse aktualisht po flasim për një studim paraprak. Duhet të ndërmerren hapa të mëtejshëm të rëndësishëm për të qenë në gjendje të zhvillojmë një ilaç që mund të plotësojë efektivisht terapitë ekzistuese, “ thotë Angelo Retziani dhe shton:

“Ne kemi shpikur një mënyrë të re për të bllokuar infeksionin viral duke vepruar drejtpërdrejt në vendin që përdor virusi për të hyrë në qeliza. Ne e kemi mbuluar këtë ‘derë’ duke krijuar një pengesë të quajtur aptamer (aptamerët janë molekula që përmbajnë nukleotide në strukturën e tyre dhe kanë aftësinë të lidhen me një molekulë specifike në trup). Në rastin tonë është një sekuencë ADN-je që ngjitet në pjesën e receptorit ACE2 ku ndodhet porta e virusit. Meqenëse të gjithë viruset kanë nevojë për një qelizë të synuar për të jetuar, nëse SARS-CoV-2 nuk mund ta gjejë derën, atëherë ai është i dënuar të vdesë. “Këtë e kemi vërtetuar me studime in vitro”.

I pyetur për efektivitetin e kësaj shpikje në llojet mutante të virusit, ai shpjegon:

“Efektshmëria e aptamerit tonë nuk do të ndryshohet nga prania e mutacioneve virale. “Në studimin e publikuar ne treguam se rezultatet e eksperimenteve tona tregojnë se aptameri është gjithashtu efektiv kundër shtameve mutante të virusit.”

Në lidhje me zhvillimin e një ilaçi të ri, Angelo Retziani është i qartë:

“Për momentin kemi vërtetuar se shpikja jonë vlen kur punojmë në një situatë eksperimentale shumë specifike, pra in vitro. Për të krijuar mjekësi na duhet ende punë. Do të ishim shumë të lumtur nëse kjo rrugë do të rezultonte e suksesshme, pasi mund të përfaqësojë një revolucion në eliminimin e infeksionit nga Covid-19, por edhe nga koronaviruse të tjerë. Megjithatë, ky zbulim nuk duhet të ngatërrohet me vaksinat kundër Covid. Ilaçi që mund të rezultojë nga shpikja jonë duhet të merret vetëm kur dikush ka sëmundjen. Në dy vjet shpresojmë të jemi në gjendje të fillojmë sprovat e para njerëzore dhe bazuar në rezultatet do të jemi në gjendje të mendojmë për hapat e ardhshëm. Me mbështetjen e partnerëve të përshtatshëm aktivë në sektorin farmaceutik. Por është ende herët për të kuptuar se si do të jetë formulimi përfundimtar. Një pjesë e punës që duhet bërë është gjetja e preparatit mjekësor që do të jetë më i përshtatshmi”.

Sa optimist jeni që ky zbulim mund t’i japë fund Covid-it njëherë e përgjithmonë?

“Zbulimi sapo është prezantuar dhe shpresoj që në një të ardhme të afërt kompanitë farmaceutike të jenë të interesuara për bashkëpunim me ne. Pa mbështetjen e tyre do të jetë shumë e vështirë për të ecur përpara dhe për ta kthyer këtë risi në mjekësi. Nuk është një trajtim që ndikon drejtpërdrejt në virus, por në mënyrat e transmetimit të tij. Në këtë kuptim, nëse gjithçka shkon mirë, shpikja jonë do të bëhet një mjet shtesë, në dispozicion të mjekëve, për të ndaluar shfaqjen e Covid-19 tek njerëzit”, përfundon ai .

Duhet theksuar se Instituti Italian i Teknologjisë (IIT) është një qendër e kërkimit shkencor. Selia e saj shkencore është e vendosur në Xhenova, ndërsa selia e saj administrative ndodhet në Romë. Genova strehon gjithashtu selinë e dytë shkencore të Institutit (Qendrën për Teknologjinë Njerëzore në Parkun Shkencës dhe Teknologjisë Erzelli), ndërsa qendra të tjera kërkimore të dorës së dytë funksionojnë në qytete të ndryshme (dymbëdhjetë në Itali dhe dy në Boston, SHBA) me shumë universitete.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit