Zvicrës i bëhet thirrje që të marrë më shumë refugjatë

Mos i humb

Agjencia e OKB-së për refugjatët me qendër në Gjenevë thotë se lufta, dhuna, persekutimi dhe shkeljet e të drejtave të njeriut bënë që gati tre milionë njerëz të largoheshin nga shtëpitë e tyre vitin e kaluar, edhe pse kriza Covid-19 kufizoi lëvizjen në gjithë botën.

Në raportin e fundit të Trendeve Globale, i lëshuar të premten, UNHCR thotë se totali kumulativ i njerëzve të zhvendosur është rritur në 82.4 milionë. Kjo shënon rritjen e nëntë drejtpërdrejt vjetore të numrit të njerëzve të zhvendosur me forcë.

Sidoqoftë, numri i kërkesave për azil në Evropë ka rënë. Vetëm 11,041 kërkesa për azil u paraqitën në Zvicër në vitin 2020, sipas Sekretariatit Shtetëror për Migracionin (SEM). Kjo është shifra më e ulët që nga viti 2007. Filippo Grandi, komisioneri i lartë i OKB-së për refugjatët, tha se konflikti dhe ndikimi i ndryshimit të klimës në vende të tilla, si Mozambiku, rajoni Tigray i Etiopisë dhe zona e gjerë e Afrikës Sahel, ishin ndër burimet kryesore të lëvizjeve të reja të refugjatëve dhe njerëzve të zhvendosur brenda vitit 2020.

Ata shtuan qindra-mijëra më shumë në numërimin e përgjithshëm, i cili për vite me radhë është dominuar nga miliona që janë larguar nga vende të tilla, si Siria dhe Afganistani, për shkak të luftërave të zgjatura ose luftimeve.

Rreth 251,000 refugjatë ishin në gjendje të ktheheshin në vendin e tyre të origjinës në vitin 2020, ose të ndihmuar nga UNHCR ose në mënyrë spontane. Ky është numri i tretë më i ulët i dekadës së kaluar dhe vazhdon një trend rënës nga dy vjetët e mëparshme. Vetëm 34,400 refugjatë u zhvendosën në vendet e treta në vitin 2020, dy të tretat e tyre u ndihmuan nga UNHCR. Kjo krahasohet me 107.800 një vit më parë.

“Ne kemi nevojë urgjente për më shumë vende të zhvendosjes”, tha Anja Klug, kreu i zyrës së UNHCR-së për Zvicrën dhe Lihtenshtajnin.

“UNHCR u bën thirrje të gjitha shteteve që të rrisin programet e tyre. Shpresoj që Zvicra gjithashtu të pranojë më shumë refugjatë të zhvendosur, veçanërisht pasi shifrat e aplikimit për azil janë shumë të ulëta. Rivendosja i shpëton refugjatët nga udhëtime të rrezikshme dhe lehtëson barrën e shteteve në rajonet e krizës”.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit