Qumështi dhe produktet e qumështit ju mbrojnë nga sëmundjet kronike

54
0

Studimi tregoi se ekzistonte një lidhje pozitive mes marrjes së moderuar të qumështit gjatë shtatzënisë dhe peshës së lindjes, gjatësisë dhe përmbajtjes minerale të kockave gjatë fëmijërisë. Gjithashtu një marrje ditore e qumështit dhe produkteve të qumështit tek njerëzit e moshuar mund të zvogëlonte rrezikun e dobësisë dhe sarkopenisë.

Një konsum adekuat i qumështit dhe produkteve të qumështit në faza të ndryshme të jetës mund të ndihmojë në parandalimin e sëmundjeve të ndryshme kronike, duke përfshirë rrezikun e dobësisë dhe sarkopenisë, sëmundjeve kardiovaskulare, sindromës metabolike, kancerit të zorrës së trashë ose të fshikëzës dhe diabetit të tipit 2.

Një grup studiuesish nga Universiteti Spanjoll i Granadës (UGR) dhe Universiteti Complutense i Madridit vlerësuan dhe meta-analizuan 14 artikuj nga e gjithë bota rreth rolit të qumështit dhe produkteve të qumështit në parandalimin e sëmundjeve kronike. Gjetjet janë botuar në shkrimin “Përparësitë në të ushqyerit”.

Studimi tregoi se ekzistonte një lidhje pozitive mes marrjes së moderuar të qumështit gjatë shtatzënisë dhe peshës së lindjes, gjatësisë dhe përmbajtjes minerale të kockave gjatë fëmijërisë. Gjithashtu një marrje ditore e qumështit dhe produkteve të qumështit tek njerëzit e moshuar mund të zvogëlonte rrezikun e dobësisë dhe sarkopenisë.

Konsumi i moderuar i qumështit dhe produkteve të qumështit lidhet gjithashtu me një rrezik më të ulët të kancerit kolorektal dhe kancerit të fshikëzës, ndërkohë që nuk janë gjetur lidhje për kancerin e prostatës, tha studimi.

Studimi, megjithatë, gjeti se produkte të tilla nuk mund të ofrojnë mbrojtje kundër thyerjeve osteoporotike dhe frakturave, por mund të forcojnë rruazat.

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here