5 vende unike që ndryshuan plotësisht gjatë 100 viteve të fundit

Mos i humb

Udhëtimi dhe eksplorimi mund të na çojë gjithmonë në vende të reja misterioze. Shumë rrënoja të lashta janë gjetur nga eksploruesit e guximshëm shekuj më parë. Shumica e vendeve kanë ndryshuar shumë që nga zbulimi i tyre, dhe disa nga këto transformime janë të pabesueshme.

El Castillo, Chichén Itzá, Meksikë

El Castillo është një  piramidë me shkallë mezoamerikane e gjetur në qendër të sitit arkeologjik Chichén Itzá. Në ilustrimet e Frederick Catherwood, tempulli ishte i mbuluar me bimësi të dendur. Ka edhe fotografi të shekullit të njëzetë që tregojnë tempullin pjesërisht të rrethuar nga kjo bimësi.

Qeverisë meksikane iu kërkua leje për të kryer hetime dhe punë restauruese në dhe rreth rajonit Chichén Itzá në 1924 nga Instituti Carnegie për Shkencën në Uashington, DC. Ata filluan projektin në vitin 1927 me ndihmën e arkeologëve nga Meksika. Në prill 1931, në një përpjekje për të mbështetur teorinë se ndërtesa e tempullit të Kukulcanit ishte ndërtuar mbi një tempull edhe më të hershëm, filluan gërmimet dhe vërtetuan se besimet ishin të vërteta.

Koloseu, Romë, Itali

Koloseu gjendet në qendër të Romës, Itali, jo shumë larg Forumit Romak. Është amfiteatri më i madh antik i ndërtuar ndonjëherë dhe ende konsiderohet më i madhi pavarësisht nga mosha e tij. Koloseu u përdor për herë të parë për argëtim, i cili pushoi në epokën e hershme mesjetare. Më vonë ai u ripërdor për punëtori, banim dhe qëllime të tjera.

Angkor Wat, Siem Reap, Kamboxhia

Angkor Wat është një kompleks tempujsh në Kamboxhia i ndërtuar në shekullin e 12-të. Përkthimi Kmere i emrit bashkëkohor Angkor Wat, i njohur gjithashtu si Nokor Wat, është “Qyteti i Tempullit” ose “Qyteti i Tempujve”. Ndodhet në Yaśodharapura/Angkor, kryeqyteti i Perandorisë Kmere, që është Siem Reap i sotëm.

 Forumi Romak, Roma Qendrore, Itali

Forumi Romak ndodhet në qendër të Romës. Njihet gjithashtu me emrin latin Forum Romanum. Ky vend konsiderohet një shesh që është i rrethuar nga disa rrënoja të ndërtesave të lashta qeveritare.
Për shumë shekuj ky shesh ishte qendra e jetës së përditshme në Romë. Ka gjithashtu shumë ndërtesa të famshme dhe të rëndësishme që ndodhen pranë Forumit.

Ky vend mahnitës pësoi humbjet e tij më të mëdha gjatë Rilindjes kur Papa Pali III shkatërroi dhe shfrytëzoi monumentet për materiale për të ndërtuar Bazilikën e re të Shën Pjetrit.

Muri i Madh i Kinës

Muri i Madh i Kinës u ndërtua nga dinastitë e shumta dhe shërbeu si kufi i shteteve të lashta të Kinës. Përveç mbrojtjes, qëllimet kryesore të Murit të Madh përfshinin kontrollet kufitare, lejimin e taksave për mallrat që udhëtonin përgjatë Rrugës së Mëndafshit, rregullimin ose promovimin e tregtisë dhe menaxhimin e imigracionit dhe emigracionit.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit