“Ne e dinim që këto zgjedhje do të ishin të afërta,” tha Albaneze dje. “Kam dhënë absolutisht gjithçka. Nuk më ka mbetur asgjë në ‘tank’”, tha ai. Dy sondazhe përfundimtare i vendosin laburistët gjashtë pikë përpara koalicionit të udhëhequr nga Liberalët e Scott Morrison, por me ngushtimin e garës asnjë parti nuk e siguroi një fitore të plotë. Duke dhënë argumentin e tij përmbyllës para votuesve në Adelaide, lideri i opozitës reflektoi mbi udhëtimin e tij personal – nga djali i një nëne beqare që jetonte në banesat publike të Sidneit deri në pragun e rezidencës së kryeministrit, raporton The Times.

“Ai dikush nga ato fillime. . .mund të qëndrojë para jush sot, me shpresën që nesër të zgjidhem kryeministër i këtij vendi”. Pasi u zgjodh kryetar i partisë tre vite më parë pas 23 vitesh në parlament, lufta e Albanese – që dikur deklaroi se; “Më pëlqen të luftoj me konservatorët, kjo është ajo që bëj”, vijoi.

Megjithatë, rilindja e Albanese, sot 59 vjeç, gjatë 36 muajve të fundit ka qenë një nga spektaklet më të jashtëzakonshme në historinë e fundit australiane. Transformimi ka qenë personal dhe politik. Gruaja e tij prej gati 19 vitesh e la dhe ai gjeti një partnere të re, Jodie Haydon, një drejtuese financash. Ka pasur edhe një metamorfozë politike. Në rininë e tij, Albanese fliste me pasion për “forcat revolucionare në El Salvador”. Ai kundërshtoi shumë prej reformave të gjera të Australisë të viteve 1980 nën drejtimin e Bob Haëke, një kryeministër laburist..

Që në vitin 2015, Albanese kundërshtoi politikën e kthimit të anijeve me refugjatë, të kryer nga marina australiane. I shqetësuar nga humbja e papritur e Laburistëve në 2019 ndaj Morrison nën ish-udhëheqësin Bill Shorten, Albanese ka hedhur taksa të diskutueshme ndaj politikave të pasura, duke përputhur shumë nga premtimet e Morrison. Ai ka bërë një fushatë të vogël, pa gara të mëdha politike, duke e lënë fokusin në stilet dhe personalitetet e liderëve të duelit.

Në një përpjekje të fundit dje për të tërhequr mbështetjen, Morrison, u përpoq t’u bënte thirrje votuesve kryesorë duke paralajmëruar se kontrabanduesit indonezianë të njerëzve do të rifillonin fluksin e anijeve të refugjatëve në Australi nëse fitonin Albanezët.

Kryeministri ka marrë prej kohësh meritën për vendosjen e ushtrisë australiane kur ai ishte ministër i imigracionit për të larguar anijet e refugjatëve dhe për të transportuar mijëra qytetarë në ishujt e largët, ku shumë prej tyre vuajtën për vite me radhë. Pas një fushate luftarake gjashtë-javore që u pa se sjellja e Morrison-in u bë një çështje qendrore, ai pranoi se ishte “pak buldozer” që duhej të ndryshonte.

Nëse as koalicioni i qendrës së djathtë të Morrison dhe as laburistët nuk sigurojnë të paktën 76 vende në parlamentin 151-vendesh të Australisë, një partie do të duhet të negociojë për të formuar një qeveri. Morrison ka këmbëngulur më parë se nuk do të bënte një marrëveshje për ndarjen e pushtetit me deputetë të pavarur në mënyrë që të qëndronte në detyrë. Por, pasi bëri një fushatë dje në një tempull sikh në Perth, ai e zbuti qëndrimin e tij duke thënë se nuk e kishte përjashtuar mundësinë e një kryeministri në një parlament të varur. Ekipi i Albaneses zhvilloi një serë fushatash elektorate vendimtare në një përpjekje të orës 11 për të mbledhur më shumë mbështetje shoqëruar nga Julia Gillard, ish kryeministrja laburiste që e la detyrën në vitin 2012.