Eksperti: Flini mirë para se të merrni vaksinën e gripit, gjumi rrit efektivitetin

Mos i humb

Gjumi është shumë i rëndësishëm “për të na armatosur mirë” në luftën kundër gripit dhe Covid-19.

Ekspertët e shëndetit rekomandojnë që njerëzit të bëjnë vaksinat e tyre të gripit këtë vit, pjesërisht sepse disa simptoma të Covid-19 dhe gripit janë të ngjashme.

Por për ta bërë të efektshme vaksinën e gripit, praktikimi i “një rutine të mirë të gjumit” është shumë i rëndësishëm, tha për CNN, specialisti Matthew Walker, autori i librit bestseller “Pse flemë?”.

Gjumi i pamjaftueshëm gjatë javës para se të merrni vaksinën e gripit mund të çojë në prodhimin e më pak se 50% të përgjigjes normale të antitrupave, një reagim që do ta bënte goditjen e gripit kryesisht joefektive, tha Walker, specialist në marrëdhëniet midis gjumit dhe shëndetit të njeriut në Universitetin e Kalifornisë, Berkeley.

Walker citoi një studim të vitit 2002 të botuar nga Journal of the American Medical Association, dhe një studim të vitit 2020 në International Journal of Behavioral Medicine që mbështet këto zbulime, duke sugjeruar që gjumi natën para vaksinimit mund të jetë kritik për efikasitetin e vaksinës.

Specialisti sugjeron që tani duhet studiuar nëse kjo lidhje e orëve të gjumit, ekziston edhe për koronavirusin.

“Atëherë duhet të studiojmë, a ekziston e njëjta marrëdhënie midis gjumit dhe imunizimit të suksesshëm ndaj Covid, sepse nëse ekziston, atëherë kjo mund të ndryshojë lojën”, tha ai.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit