Fenomeni i rrallë natyror që pritet të ndodhë sot, mund të ndërpresë transmetimet në radio

Mos i humb

Një stuhi e madhe gjeomagnetike mund të ndërhyjë në komunikimet radio në Tokë të hënën, kanë paralajmëruar parashikuesit e motit hapësinor pasi kanë pikasur një shpërthim të plazmës nga sipërfaqja e Diellit.

Do të nënkuptojë gjithashtu për ata që gjurmojnë pamjet e Dritave Veriore, ndezja diellore do të bëjë një shikim të mrekullueshëm të aurorës.

Nuk ka asnjë arsye që publiku të shqetësohet, sipas alarmit të lëshuar të shtunën nga Qendra e Parashikimit të Motit Hapësinor të Administratës Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike të SHBA-së (NOAA) në Boulder, Kolorado.

Stuhia mund të ndërpresë transmetimet e radios me frekuencë të lartë, të tilla si nga avionët që përpiqen të komunikojnë me kullat e largëta të kontrollit të trafikut.

Shumica e avionëve komercialë mund të përdorin transmetimin satelitor si rezervë, tha Jonathan Lash, një parashikues në qendër.

Aktiviteti diellor është më aktiv

Operatorët satelitorë mund të kenë vështirësi në gjurmimin e anijes së tyre kozmike dhe rrjetet e energjisë elektrike mund të shohin gjithashtu një “rrymë të induktuar” në linjat e tyre, megjithëse asgjë që ata nuk mund ta trajtojnë, tha ai.

Çdo 11 vjet, fusha magnetike e diellit rrotullohet, që do të thotë se polet e saj veriore dhe jugore ndryshojnë pozicionin.

Aktiviteti diellor ndryshon gjatë atij cikli dhe tani është afër më aktivit të tij, i quajtur maksimumi diellor.

Gjatë periudhave të tilla, stuhitë gjeomagnetike të tipit që mbërritën të dielën mund të godasin Tokën disa herë në vit, tha Lash. Në dhjetor, shpërthimi më i madh diellor në vite ndërpreu komunikimet me radio.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit