Mrekullia e 8-të e botës: Autostrada që kalon mbi re

Mos i humb

Autostrada Karakoram e cila arrin një lartësi prej 4693 metrash dhe lidh Pakistanin me Kinën, tërheq mijëra vizitorë çdo vit dhe pamjet e saj të lënë pa frymë.

Lartësia e frikshme e rrugës, si dhe kushtet e botës tjetër në të cilat u ndërtua, i dhanë pseudonimin “Mrekullia e 8-të e Botës”, ndërsa është një atraksion për dhjetëra mijëra vizitorë në vit.

Autostrada Karakoram është 1300 km e gjatë dhe shkon nga qyteti i Hasan Abdal në provincën Punjab të Pakistanit deri në kalimin malor Khunjerab në provincën Gilgit-Baltistan. Nga atje kalon në Kinë dhe vazhdon si Autostrada Kineze 314.

Emri i saj, Karakoram, vjen nga vargmalet me të njëjtin emër, shtëpia e përqendrimit më të madh të majave më të larta se 8,000 metra në tokë, duke përfshirë K2, malin më të lartë në botë pas Malit Everest. Gjithashtu vlen të theksohet se një pjesë e madhe e autostradës konsiderohet se “ndjek” rrugën e lashtë të Mëndafshit dhe për këtë arsye ajo ka një vlerë të madhe historike.

Rruga u mundëson udhëtarëve të vizitojnë akullnajat e mëdha, liqenet dhe lumenjtë e bukur, si dhe luginën e Naltarit si përrallë.

E njohur gjithashtu si “Rruga e Miqësisë Kinë-Pakistan”, ndërtimi filloi në vitin 1962 dhe u vu në funksionim për herë të parë në 1979.

Megjithatë, përfundimi i rrugës u përlye me gjak, pasi mbi 1000 punëtorë (810 pakistanezë dhe 200 kinezë) humbën jetën gjatë ndërtimit të saj, kryesisht për shkak të rrëshqitjeve të dheut dhe rënieve nga shkëmbinjtë.

 

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit