Sarajevë, Borrell vizitë për 25-vjetorin e Marrëveshjes së Dejtonit

Mos i humb

Përfaqësuesi i Lartë i BE-së për Politikën e Jashtme dhe Sigurinë, Josep Borrell do të jetë sot në Sarajevë për 25 vjetorin e Marrëveshjes së Dejtonit (Ohio, SHBA), që i dha fund luftës në Bosnjë-Hercegovinë (1992-1995).

“Kreu i diplomacisë europiane do të mbajë një fjalim dhe do të takohet me udhëheqësit e lartë boshnjakë, duke filluar me anëtarët e Presidencës tripalëshe”, raportoi media serbe.

Objektivi i vizitës së Borrell-it është të riafirmojë mbështetjen për perspektivën e integrimit europian të vendit ballkanik, një proces që po ecën përpara shumë ngadalë për shkak të konflikteve të vazhdueshme midis tre etnive të vendit.

Sipas Marrëveshjes së Dejtonit, e përfunduar më 21 nëntor 1995 dhe e nënshkruar më 14 dhjetor, Bosnja dhe Herzegovina përbëhet nga tre popuj, bushmenët myslimanë, serbët ortodoksë dhe kroatët katolikë, si edhe dy njësi, Federata Myslimane Kroate (Bh, 51% e territorit) dhe Republika Srpska (Rs, 49%).

Ndërsa i dha fund konfliktit të armatosur, marrëveshja e 25 viteve më parë sanksionoi një ndarje të ngurtë të vendit mbi një bazë etnike, me një arkitekturë institucionale jashtëzakonisht të ndërlikuar dhe të fragmentuar, që ngadalëson dhe bën të vështirë aplikimin e programeve dhe reformave të nevojshme për të përparuar në rrugën drejt integrimit europian.

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit