Zvicër: Gripi i shpendëve, rrezik të kthehet në epidemi

Mos i humb

Në këtë periudhë të vitit është shtuar numri i rasteve të gripit të shpendëve tek shpendët në Zvicër.

Nga Zyra Federale e Sigurisë Ushqimore dhe Vetereinarisë, kjo është një situatë e re epidemie dhe tashmë nuk bëhet fjalë për përhapjen nga shpendët shtegtarë, por edhe brenda Zvicrës.

Sipas Institutit për Virologji dhe Imunologji, virusi nga i njëjti nëngrup i viruseve ka ndikuar në shpërthimin.

Megjithatë, sipas këtij autoriteti, nuk ka ende rrezik për njerëzit.

IVI gjithashtu sqaron se shumica e të infektuarve vuanin vetëm nga simptoma të lehta, por paralajmërojnë për ndryshime: “Viruset e gripit po ndryshojnë vazhdimisht dhe është e vështirë të parashikohet se në cilin drejtim do të zhvillohen”.
Një virus i gripit të shpendëve, i nëngrupit që qarkullon aktualisht, i cili është shumë ngjitës nga personi në person dhe shkakton sëmundje të rënda e nuk ekziston as në laborator, shkruan Blick.

Instituti e sheh shqetësues shpërthimin e virusit në një fermë në Spanjë. Rasti tregoi se ky virus i gripit të shpendëve mund të kalojë te gjitarët, veçanërisht në fermat.

Por situata është më e keqe globalisht për zogjtë e egër: Sëmundja po sjell speciet tashmë të kërcënuara të shpendëve të egër në prag të zhdukjes në rajonet e prekura rëndë në Evropë dhe Amerikën e Jugut

- ISLAMSHOP.CH -spot_img
- ISLAMSHOP.CH -spot_img

Të fundit