Ballina Ndryshe Një nga vendet më të bukura në botë, Mali Ylber rrezikon të...

Një nga vendet më të bukura në botë, Mali Ylber rrezikon të shkatërrohet

120
0

Mali Ylber, që është një prej vendeve më mahnitëse në botë po rrezikohet nga turistët dhe nja kompanie minerare.

Mali Ylber në Peru vizitohet 1000 turistë të cilët ngjiten në kulmin e tij çdo ditë.

Mali përbëhet nga ngjyra e bardhë, e verdhë, e kuqe dhe ngjyrë vjollcë.

Por mali ka edhe që ka sedimente minerale që datojnë miliona vite më parë. Në këtë mënyrë mali është një burim i rëndësishëm i të ardhurave për njerëzit që jetojnëe në komunitetin afër. Ata i bëjnë guidën turistëve dhe i shoqërojnë me kalë.

Çdo vit ata kanë një fitim prej 400.000 dollarë. Megjithatë praktikat e tyre të  paqëndrueshme mund të çojnë në shkatërrimin e peizazhit fitimprurës.

Ambientalistët kanë raportuar se janë shkaktuar dëme në rrugën e ecjes prej 4 km si edhe ka shenja të erozionit.

Strehimi për turistat ka sjellë dëmtimin e një livadhi aty pranë, që vizitohen nga rosat migruse, i cili është shndërruar në park të madh.

Atraksioni turistik u zbulua vetëm pesë vjet më parë, pasi që sipas komuniteteve lokale indigjene mali ishte i mbuluar me  borë. Ngrohja globale shkaktoi që akulli të shkrihej dhe të shfaqej Mali Ylber./tesheshi.com/

Image result for montaña 7 colores peruImage result for montaña 7 colores peruImage result for montaña 7 colores peruImage result for montaña 7 colores peru

PËRGJIGJU

Please enter your comment!
Please enter your name here