NASA konfirmoi se shkencëtarët zbuluan se planeti – rreth një herë e gjysmë më i gjerë se Toka – rrotullohet brenda një “zone të banueshme” konservatore rreth yllit të tij mëmë.

Agjencia hapësinore përcakton një zonë të banueshme nisur nga distanca nga një yll që lejon që uji të formohet në sipërfaqen e një planeti.

Astronomët vunë re se faktorë të tjerë janë gjithashtu të nevojshëm për një atmosferë të përshtatshme, megjithëse vendndodhja e planetit në zonë e vendos atë në një pozicion kryesor nga ylli i tij mëmë.

Ylli mëmë i planetit është një xhuxh i kuq me një orbitë më të ngushtë, duke e lejuar atë të mbushet më afër dhe të ketë një vit prej 19 ditësh tokësore, duke e bërë më të lehtë zbulimin dhe vëzhgimin më të shpeshtë, sipas agjencisë.

Sipas NASA-s, planeti u zbulua nga Satelliti Transiting Exoplanet Survey (TESS), i nisur në vitin 2018.

TESS ka zbuluar një seri ekzoplanetësh të tjerë të zonave të banueshme që mund të vëzhgohen më nga afër nga teleskopi hapësinor James Webb i NASA-s.

Një planet i dytë, me madhësinë e Tokës, mund të jetë gjithashtu pjesë e sistemit të sapogjetur dhe mund të jetë i vendosur vetëm brenda zonës së banueshme.

Nasa tha se nëse kjo verifikohet, do të jetë planeti më i vogël në zonën e banueshme që TESS ka gjetur deri tani.